Friday, February 25, 2011

Resepi Ikan Siakap 3 Rasa



Bahan-bahan:
Utk ikan:
1 ekor Ikan Siakap
Tepung jagung - untuk di lumur pada ikan
Serbuk Pasti Sedap Knoor
Minyak untuk menggoreng ikan

Utk kuah:
1 biji bawang besar - potong dadu
3 biji bawang putih - diketuk
10 biji cili padi - potong kecik-kecik
1 inci halia - dihiris kecik
1 biji tomato - potong dadu
Segenggam nenas - yang dipotong dadu
2 sudu besar sos tomato
2 sudu besar sos cili
1 sudu besar sos tiram
1 sudu besar sos ikan
Garam secukup rasa
Ajinomoto secukup rasa
Gula secukup rasa
Minyak untuk menumis

Cara membuatnya:
Ikan dibersihkan dan ditoskan
Lumurkan ikan dengan Serbuk pasti sedap knoor.Pastikan semua bahagian di lumur rata
Kemudian, lumurkan pula dengan tepung jagung. Lumur ke dua-dua belah bahagian ikan termasuk bahagian dalam
Panaskan minyak yang banyak di dalam kuali
Pastikan minyak betul-betul panas barulah di masukkan ikan tadi
Goreng terendam ikan tersebut
Setelah ikan garing, angkat dan ketepikan
Panaskan minyak dalam kuali yang lain
Tumiskan cili padi, halia dan bawang putih
Setelah bawang agak layu, masukkan sos cili, sos tomato, sos tiram dan sos ikan
Kacau sebentar
Masukkan bawang besar, tomato dan nenas
Masukkan air sedikit
Tambahkan garam, gula dan ajinomoto
Biarkan kuah mereneh seketika
Setelah kuah agak pekat, angkat dan curahkan di atas ikan yang telah digoreng tadi

* Resepi ikan 3 rasa ni jiran depan umah aku yang bagi. Sedap sangat. Masa aku nak masak ikan ni semalam, cari nenas ... tak ada ler pulak ... hmm ... jadi aku tak letak ler nenas ... just letak buah tomato jek ...kalau letak nenas ... nenasnya yang abis dulu ... dipilih Ayen ngan en.suami ... hehe ...




58 comments:

roha said...

sedapnya ikan siakap..nyum...nyummm

leyzajamil said...

yummy, lama rasanya tak pekena siakap 3 rasa..hmmm

aznanie said...

salam roha & leyzajamil ...
try la wat .. pasti jadi rasanya sama cam makan kat kedai .. senang dan mudah nak buat ..

afiq said...

sedap tak resepi ikan 3 rasa ini.......

aznanie said...

salam afiq ...
cuba try wat .. insyallah .. sedap .. ramai dah mencuba dan mendapat rasa seperti yang mereka inginkan .. saya pernah wat sos ikan 3 rasa ni untuk majlis makan beradap .. hasilnya masing2 makan sampai menjilat jari ... hehe

Suwaibah YS said...

sya dh try resepi ni..sedap sehhh
thanks sudi share

http://suebaharuddin.blogspot.com/2011/11/siakap-suka-suka-rasa.html

aznanie said...

salam Suwaibah YS ...
terima kasih sudi singgah blog akak and thanks sebab dah cuba resepi ni ... berbaloi-baloi ....

Putri Syasya said...

Salam,Aznanie

Kalau guna ikan lain boleh x?ikan apa yg boleh ya??

aznanie said...

salam putri syasya ..

kalau guna ikan lain pun buleh .. ikan talapia, ikan merah, ikan kerapu .. ikan sebelah pun boleh tapi yang saiz besar2 la ... baru banyak isi ... ikan bawal pun boleh ... terpulang pada citarasa masing2 la ... ari tu saya buat guna ikan cencaru besar .. pun sedap jugak rasanya ... hehe ..

Putri Syasa said...

waalaikumussalam,

Oooo,terima kasih,Aznanie...

aznanie said...

sama-sama putri syasa ... thanks ya sudi singgah blog akak ni .. cuba ya resepi ni .. insyallah .. sedap ..

dila yusoff said...

Bru nk try buat hrini... :-)

aznanie said...

salam dila ...
try jangan tak try ... hehe ... terima kasih ya sudi mencuba dan singgah blog akak ni ...

Anonymous said...

macam nak cuba buat je tgh hari ni...tapi klo sos ikan takde takpe ke??????

aznanie said...

salam ..
sos ikan tak de pun jadi jugak .. janji sos tiram ada .. cuba ya

liana said...

smlm nk try resepi ikan 3rasa.... tp x kesampaian, x dpt beli ikan siakap

aznanie said...

salam liana ..
jangan sedih .. esok lusa pasti dapat beli ikan siakap .. musim2 ujan ni memnag payah sikit nak dapat ikan segar .. kalau ada pun ikan pakai conteck lens merah ... hehe .. thanks singgah blog akak dan mencuba resepi nya

CeqYam said...

Thank u Aznanie... kite baru je cube resepi nie.. lazat... serius cam kat kedai (ehehhe puji diri sendiri pulak)

aznanie said...

salam CeqYam ...
sama2 .. ilmu kena kongsi baru dapat manfaatnya .. tak gitu .. hehe .. thanks sudi singgah blog akak dan thanks sudi cuba resepi ikan siakap 3 rasa ni ..

singgah santai said...

boleh cuba

aznanie said...

salam singgah santai ...
buleh .. cuba lah .. insyallah .. dimana ada kemahuan di situ ada ikan siakap 3 rasa .. hehe ..

mr zack said...

terima kasih atas resipi ini

aznanie said...

sama2 ... selamat mencuba

Aini Amir said...

mntak share resepi. tq

aznanie said...

salam Aini Amir ...
silakan ... dah cuba lum resepi ni ... mesti menjadi kan .. alhamdulilah ..

..::Mama Chrysalis::.. said...

sedap jek nampak...nnti boleh la try...:-)

zaty89 said...

salam semua..sblm ni i de try wat masak 3 rasa ni..tp ble tgk entry ni,warne y i msk b4 this xmeriah cam dlm pic tu..huhu..td siang supplier kt tmpt keje i tu anta ikan siakap..tetibe je rase nak bli n wat msk 3 rasa..hope jd la cam dlm pic ats tu..thanks ea..

Emyza said...

boleh try ni..husband suka masakan ni.. ^_^

aznanie said...

salam Emyza ..
try la .. pasti terpikat dan masak lagi dan lagi .. hehe ..
Thanks sudi singgah blog akak ya ...

Anajai said...

Sedap,lma nk buat bru dpt resipinya.tq for share this recipi

aznanie said...

salam ..
Insyallah sedap .. cuba lah ..
Thanks sudi singgah blog akak ..

Nooraishah said...

Salam kenal daripada Kak Noor...

Malam ini akak sajikan siakap tiga rasa ikut resepi Aznanie. Memang ternyata sedap sehingga menjilat jari. Anak lelaki yang bongsu sampai menggeleng-gelengkan kepalanya selepas makan kerana puas makan. Tak payah beli kat kedai, masak sendiri pun boleh. Kak Noor kongsi resepi Aznanie ni dalam blog Kak Noor ye! Singgah-singgahlah kat blog kat Noor nanti. Tengok ok ke x ok siakap tiga rasa tu....

aznanie said...

Salam kenal kak Noor ...

Alhamdulilah .. kak noor sekeluarga menyukainya .. silakan di share resepinya ... ilmu akan lebih manfaat kalau di kongsi bersama .. thanks sudi singgah dan jadi follower blog saya ni ...

Unknown said...

Salam kak,saya jmpe blog akak ni lps gugel resipi siakap tiga rasa.pehh,mmg sedap.smlm masak utk family yg dtg umah.semua kata sedap. Thanks kak.:)

aznanie said...

salam dik ...
alhamdulilah .. berjaya membuat seisi keluarga merasai kesedapan ikan siakap 3 rasa ..
dah pandai buat kenalah selalu buat .. baru bertambah bestnya .. hehe .. tima kasih dik sudi singgah blog akak dan mencuba resepi ni ...

susumanis said...

salam, tqsm for t recipe, mmg sedap bagat

Farra Zainal said...

salam...sya nk cuba la nnti..thanks sudi share resepi...

Jαnnαhツ said...

thanks 4 the recipe. gonna try this evening

roy john said...

terbukti, siakap tiga rasa memang terbaik

Teacher Basariah said...

sedapnya..ptg ni nak buat

~Leyyatasha~ said...

sedap.saya dah try dah.thanx for the recipe..

Yusnida Tajudin said...

ohh.. terima kasih sis.. sedang mencari resepi ni untuk menu malam nanti..

eMMe said...

Singgah sini, cari resepi tiga rasa kak aznanie.. Saya cube yea.. Thx..

Anonymous said...

Haikal,student

Salam.sy igt nk wt sweet sour untuk final cooking sy..jd agk2 masuk x klu sweet sour ni dimkn dgn potato gnocchi(sejenis kentang celup tepung)..sal mmg wajib kene letak bende tu..n psl sayur,sayur ape lg yg sesuai??? Tq

Jin Himura said...

ikan lain blh gna x? ikan keli?hehe

iwannabeumie said...

Alhamdulillah...terima ksh ye resepinya..sy dh try smlm..mmg sedap suami pn puji lg sedap dr yg kdai punya..tq ye kak 4 sharing the ilmu.smga Allah memberkati..

Ain Hata said...

Alhamdulillah..... dah 3 kali buat. sedap dan mudah. msk utk jemaah dan mereka sukakannya. terima kasih sgt2

lina hussin said...

mcm best.. nak cuba ni,.. tapi sos ikan takde la.. mana nak dapat sos ikan ni ek?. kalau tak masukkan sos ikan leh tak?

KHAIERUL ANWAR said...

doakan sy mampu bt sume famili sy puji siakap 3 rasa ni ye...hehehe

aznanie said...

salam Khaierul Anwar ...

akak doakan adik berjaya membuat ikan siakap yang sungguh mudah dan sedap ini ... semoga berjaya ...

aznanie said...

salam lina hussin ..

sos ikan ni nudah didapati di pasaraya .. kedai runcit pun ada jual ... sos ikan cap sotong .. kalau cari sos ikan cap ikan memang tak de .. tak de sos ikan pun tak pe .. cuma rasanya lari sikit la .. tapi still sedap lagi .. In Sha Allah ...

aznanie said...

Salam Ain Hata ...

Terima kasih kerana sudi mencuba .. dan alhamdulilah menjadi masakannya ... boleh ulang masak lagi la nampaknya yerrr ...

adawiyah said...

Dh wat dh sedap gilerr

aznanie said...

salam adawiyah ...

Alhamdulilah ... berjaya membuatnya dengan jayanya .. senang jek kan .. sedap pulak tu ... bahan2 pun yg mudah didapati ... yg penting sedap .. tak yah gi kedai makan pun leh dapat makan ikan siakap 3 rasa yang sedap .. kannnn ... hehe
Terima kasih sudi singgah blog akak n bagi komen kat sini .. akak sangat menghargainya ...

dhuhasteffa novel said...

suami ngidam ikan 3 rasa...tengkiu dgn resepi ni...termakbul juga keinginan cik abang....

Kamilah said...

Nak try jugak la..Teriam kasih untuk resepinya..First time nak buat..

Anonymous said...

As Salam sy nk tanya. Kalau gaul dengan tepung jagung ni. Kita tak payah pakai kunyit dan garam lah ye?

Nanie Noraini said...

salam ...
akak tak letak garam sebab serbuk pati knorr tu dah masin ... tapi kalau tak letak serbuk pati sedap knorr tu kena lah letak garam ... kunyit tak perlu ...

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...