Friday, February 11, 2011

Resepi Ikan Kerisi Goreng Berkuah Asam

Malam kelmarin aku masak lauk ni... lama tak masak lauk ni...ini resepi mak...senang jek cara nak masaknya... rasanya pun sedap ...

Resepi Ikan Kerisi Goreng Berkuah Asam



Bahan-bahan:
Ikan kerisi - dibersihkan
Bawang besar - dihiris halus
Bawang putih -dihiris halus
Lada cili api -dihiris halus
Sedikit minyak - utk menggoreng ikan dan menumis
Sedikit garam
Sedikit ajinomoto
Sedikit air asam jawa
Sedikit kunyit

Cara Membuatnya:
Gaulkan ikan dengan kunyit dan garam.
Panaskan minyak di dalam kuali.
Setelah minyak panas, gorenglah ikan sehingga kekuningan
Ketepikan ikan.
Panaskan minyak di dalam kuali
Masukkan bawang besar, bawang putih dan lada cili api
Tumis hingga bawang garing
Masukkan ikan tadi
Masukkan juga air asam jawa
Masukkan garam dan ajinomoto
Masak hingga kuahnya mendidih.
Angkat dan hidangkan.

2 comments:

adyna said...

saya selalu masak asam gak ikan nie :)

aznanie said...

salam adyna ...
Ikan kerisi ni sedap digoreng jek .. hehe .. kalau masak asam ni kan digoreng dulu ... jadi, cam sesuai gituuu .. heheh ...
Thanks sebab sudi singgah blog akak yer

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...