Wednesday, March 16, 2011

Resepi Nasi Goreng


Nasi goreng ni aku wat pagi tadi untuk sarapan .. hujan kan .. malas nak gi kedai .. hehe .. dalam periuk ada nasi lebihan makan malam tadi .. goreng jek ler ..

Nasi Goreng Versi aku ..
Bahan-bahan:
Nasi putih - di cerui-ceruikan
Lada kecik -ditumbuk
Bawang merah - ditumbuk
Bawang putih - ditumbuk
Ikan bilis - ditumbuk
Kacang panjang - dipotong kecik-kecik
Lobak merah - di potong dadu kecik
Sawi - dipotong kecik
Telur
Garam
Ajinomoto
Minyak untuk menumis
Ayam goreng (terpulang)

Cara membuatnya:
Panaskan minyak dalam kuali
Tumiskan bahan tumbuk hingga garing
Masukkan lobak merah tadi
Apabila lobak seakan layu, masukkan nasi putih dan dikacau hingga sebati
Masukkan sayuran yang selebihnya tadi
Kacau lagi
Biarkan sebentar hingga sayuran layu
Pecahkan telur ke atas nasi
Gaul sebati dengan nasi
Tambahkan garam dan ajinomoto secukup rasa
Gaulkan sehingga sebati.
Siap
Boleh la di hidangkan bersama ayam goreng atau apa-apa sahaja yang dirasakan bersesuaian.

17 comments:

Anonymous said...

lapo la plak

aznanie said...

cuba la try wat nasi goreng ni .. tak yah letak sayur pun boleh .. rasa dia tetap sama .. senang dan mudah ... yang penting sedaaapp ... hehe ..

Anonymous said...

pandai masak...kalau pandai tu masak apa pun jadik ye....hehe

aznanie said...

Pandai tu tak le sangat .. yang simple2 tu buleh le .. hehe .. tuk makan sendiri2 jek ...

miss chillax said...

dah cuba resepi. sedap giloss! hehe, trimas!

Anonymous said...

saya seorang lelaki..buat pertama kali cube masak nasi goreng..akhirnya rasenya saya sndiri xble nk describe.tukar plan B..g mamak..hehehe...

aznanie said...

miss chillax ... thanks kerana mencuba and thanks jugak sebab jadi follower blog akak ni

Anonymous seorang lelaki ... jangan putus asa .. first try tak jadi tak pe .. cuba dan cuba .. insyallah nanti2 pasti berjaya ... syabas kerana anda ada semangat mencuba ...

Cahaya permata said...

sedapnya nasi goreng...itu favourite sy lar...lapar lah plak tngh mlm ni...sedihnya x dpt mkn nasi goreng...:(

aznanie said...

salam cahaya permata ...
nasi goreng ni simple jek .. senang nak buat .. yang penting sedap ... jangan la sedih2 .. nanti leh try masak nasi goreng cam ni .. ok .. hehe

Cahaya permata said...

Malam ni dah makan dah nasi goreng....dah x sedih dah....hari tu sedih sngt sbb terliur nasi goreng..

Anonymous said...

alahamdullillah..... sedap!!!!!!!!!!!!!!!!!!! firstime masak ni!!! bangga jadi laki... thanks admin... jazakallahu khairan

aznanie said...

salam ..
alhamdulilah ... first time masak dah jadi dan sedap pulak tu .. tahniah la yer .. lepas ni leh cuba resepi yang lain pulak ..

Anonymous said...

Saya selalu letak telur dulu baru letak nasi...

aznanie said...

salam ...
buleh jugak cam tu .. sebab saya pecah telur kemudian supaya telur nya tak melekat dengan rencah2 yang di tumis awal2 .. lain orang lain cara nya kannn .. hehe

Nutri Shape said...

sedapnya kak! tq for the recipe :)

Anonymous said...

hoho..nak try lh...hihi..:)

Anonymous said...

thanks..1st time masak trus jadik tp x pedas..lupe plak nk beli cili api..

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...