Thursday, March 17, 2011

Resepi Mee Hailam


Mee Hailam
Bahan-bahan:
Mee Kuning - di bersihkan dan dicelur dengan air panas sebentar
Daging ayam - di cincang kecil
Lada kering - di blend
Bawang merah - di blend
Bawang putih - diketuk
Halia - dihiris
Sos tiram - 1 sudu besar
Kicap manis - cap kipas udang (secukup yang dikehendaki)
Lada kecik - terpulang sebanyak mana yang di sukai
Sayur sawi - dipotong kecik
Garam - secukup rasa
Ajinomoto - secukup rasa
Gula - secukup rasa
Minyak untuk menumis
Bancuhan tepung jagung - untuk pekatkan kuah
Air

Cara membuatnya:
Panaskan minyak dalam kuali
Setelah minyak panas, masukkan bawang putih dan halia. Goreng hingga kuning keemasan.
Kemudian, tumis bahan yang diblend hingga garing
Masukkan lada kecik
Masukkan daging ayam dan kacau dengan api perlahan
Bila air ayam telah kering, masukkan sos tiram dan kicap manis tadi
Masukkan air sebanyak mana yang di kehendaki. Kalau nak kuah banyak letak ler lebih sikit.
Biarkan mereneh sebentar
Tambahkan garam, ajinomoto dan gula.
Rasakan ia
Kemudian, masukkan bancuhan tepung jagung untuk memekatkan kuahnya
Setelah kuah agak likat, bolehlah di angkat dan dihidangkan.

* Resepi mee hailam ni yang simple punya .. ada aku tengok jiran aku masak .. wah.. banyak betul bahan-bahannya .. ada batang salari, daun sup, lada bengala, carrot .. udang n sotong .. fuh .. mewah betul .. telur pun di pecahkan jek dalam periuk tu ... dah cam mee bandung pulak .. hehe .. tapi walau banyak mana pun bahan-bahannya .. cara masaknya tetap sama jek .. itu basic nak masak mee hailam ni .. hehe

4 comments:

Zaiey said...

Salam, resipi donut tak ke Kak? Nice blog and nice story, tp tuannya tak tahu siapa. Gambo pun tapuk2

aznanie said...

salam Zaiey ...
Sorry yer .. resepi nak buat donut tak de la dik .. maklum le akak ni tak pakar wat donut .. hehe ..
Thanks sebab sudi singgah blog akak ni ..
Akak ni memang low profile orangnya .. hehe ..
Errrr .. tapuk2 tu apa ek???? hehe ..

Kelip Kelip Comel said...

bestnye mee tu.....hantar kat kiter sepinggan leh..hehehe

aznanie said...

salam kelip-kelip comel ..
mee hailam memang sedap .. terutama makan waktu panas2 ... sedap .. cuba la buat yer .. mudah aje kan ..

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...