Tuesday, March 08, 2011

Resepi : Mee Bandung versi Kak Yong

Hehe ... versi kak yong tu maksudnyer .. mee bandung yang buat oleh kak yong ler ... Kak yong ni tukang masak kat hotel ... tapi bukan masak untuk guest hotel .. dia masakkan makanan untuk pekerja -pekerja hotel tu jek ... hehe .. cam gempak jek tukang masak hotel .. tapi yang sebenarnya ... haha ..



Mee Bandung
Bahan-bahan:
Mee kuning - dicelur dalam air panas seketika dan toskan dan dibiarkan seketika
Daging - dibersihkan dan dipotong kecik
Udang - buang kulit
Sawi - potong kecik
Kacang tanah - ditumbuk
Serbuk biskut
Udang geragau - ditumbuk
Telur
Garam
Gula
Ajinomoto
Minyak untuk menumis

Bahan Diblend:
Lada kering - direbus dahulu
Bawang merah
Bawang putih
Halia

Cara Membuatnya:
Panaskan minyak dalam periuk
Tumiskan udang geragau yang ditumbuk tadi
Kemudian, masukkan bahan yang diblend tadi
Tumiskan garing-garing
Kemudian, masukkan daging, garam, gula dan ajinomoto serta kacang tanah yang diblend tadi
Kacau seketika dan rasa
Masukkan air dan tunggu hingga kuah mereneh
Setelah kuah menggelegak, masukkan telur sebijik demi sebijik. Kemudian masukkan sayur
Last sekali masukkan serbuk biskut untuk memekatkan kuah
Setelah sayur nampak sedikit layu, tutupkan api dan hidangkan

0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...