Wednesday, March 02, 2011

Resepi Asam Pedas Ikan Cencaru Dengan Timun


Asam Pedas Ikan Cencaru Dengan Timun
Bahan-bahan:
Ikan Cencaru - dibersihkan dan dibuang kulit kerasnyer
Lada Kering - direbus dan diblend
Bawang merah - ditumbuk
Bawang putih - ditumbuk
Halia - ditumbuk
Garam secukup rasa
Gula secukup rasa
Ajinomoto secukup rasa
Minyak untuk menumis
Air asam jawa secukupnya
Timun - dibuang kulit (jgn buang semua) dan dipotong sedang-sedang (biji tengah dibuang jugak ya)

Cara-cara membuatnya:
Panaskan minyak dalam kuali
Gorengkan ikan seketika. Jangan terlalu garing. Agak-agak dah mati darah boleh le angkat.
Ketepikan ikan.
Dalam periuk, panaskan minyak
Masukkan bahan tumbuk dan goreng hingga kekuningan
Masukkan pula, lada yang telah diblend tadi
Biarkan lada garing sambil dikacau-kacau
Setelah nampak garing, masukkan ikan tadi
Masukkan pula air asam jawa
Tambahkan air jika ingin kan kuah lebih
Masukkan garam, gula dan ajinomoto
Rasakan
Masukkan timun dan biarkan sehingga timun layu sedikit
Kemudian boleh la di angkat dan dihidangkan
Makan bersama dengan ikan kering ... ulala ...


Asam Pedas Ikan Cencaru Dengan Timun bersama Ikan kering yang telah digoreng

2 comments:

sya said...

bestnya...naik selera!

aznanie said...

memang best .. cuba ler buat ... hehe ... thanks yer sudi menjengah kat sini ... hehe

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...