Kim Chi (Jeruk Pedas)
Bahan-bahan yang di perlukan :
- Kobis putih atau kobis panjang - 1 biji
- 1 biji buah pear - potong dadu
- 1 labu bawang besar - dipotong dadu
- 3 ulas bawang putih - dihiris
- 1 inci halia - hiris
- 5 sudu sos ikan
- 10 sudu serbuk cili (terpulang nak pedas ke tidak)
- Garam, gula dan serbuk perasa secukupnya
- 2 batang daun bawang - potong kecil
Cara-cara membuat Kim Chi :
- Potong di tengah-tengah kobis (bahagi dua)
- Dah potong sedikit bahagian hujung, kopakkan kobis putih dengan menggunakan tangan
- Bila dah terbelah dua, belah lagi menjadi 4 bahagian menggunakan kaedah yang sama
- Beginilah hasilnya, kobis menjadi 4 bahagian ...
- Basuh kobis terutama bahagian dalaman kobis
- Potong kobis, kira-kira 1 ruas jari ibu (terpulang pada citarasa samada nak besar atau kecil)
- Beginilah rupa kobis putih yang telah siap dipotong ...
- Letakkan air dalam besen yang berisi kobis putih yang telah siap dipotong tadi
- Masukkan garam ke dalamnya
- Anggaran garam tidak menentu (mengikut tahap kemasinan yang munasabah)
- Gaul garam tadi sehingga serata dengan kobis putih
- Biarkan kobis yang telah direndam dengan garam tadi selama 4-5 jam
- Blend semua bahan kecuali daun bawang
- Blend hingga kesemua bahan hancur lumat
- Setelah bahan blend siap, masukkan dalam mangkuk
- Masukkan daun bawang yang telah di potong ke dalam mangkuk tadi
- Kacau serata
- Sos kim chi telah siap
- Kobis tadi di tapis dan di masukkan dalam besen sederhana besar (senang untuk proses mengaul)
- Letakan sos kim chi ke dalam kobis putih tadi
- Gaul sehingga semua bahagian kobis putih terkena dengan sos kim chi
- Rasa kan kim chi (buleh tambah apa yang perlu, samada kurang garam atau gula atau serbuk perasa)
- Setelah di gaul rata dan telah sempurna rasanya, letakkan kim chi di dalam balang atau bekas kedap udara
- Buleh la di simpan di dalam peti ais selama seminggu untuk mendapatkan hasil yang memuaskan
1 comments:
kimchi nie boleh tahan berape lame
Post a Comment