Tuesday, May 01, 2012

Resepi Asam Pedas Ikan Pari

Hari ni masak lauk asam pedas ikan pari ... ada orang mengidam nak makan asam pedas ikan pari letak daun kesum .. aku no hal jek kalau orang suruh masak ... masak kan jek la .. leh numpang sekaki .. hehe ... jadi, jom layan resepi asam pedas ikan pari aku ni ...
Asam Pedas Ikan Pari 

Bahan-bahan :
  • 1 ekor ikan pari - potong sederhana kecil
  • 30 biji lada kering - rebus dan blend
  • 3 biji bawang merah - ditumbuk
  • 2 ulas bawang putih - ditumbuk
  • 1/2 inci halia - ditumbuk
  • 1 sudu besar sos tiram
  • 1/2 sudu teh serbuk kunyit
  • Garam, gula dan ajinomoto secukup rasa
  • 1 cawan air asam jawa
  • 4 tangkai daun kesum (pucuk yang muda)
Cara membuat :
  • Basuh ikan pari yang telah disiang dan dipotong dengan asam jawa atau perahan limau (untuk membuang bau hanyir ikan pari)
  • Panaskan minyak dalam periuk
  • Tumiskan bahan tumbuk hingga garing
  • Masukkan lada kering yang telah diblend tadi
  • Kacau hingga lada garing
  • Masukkan sos tiram, serbuk kunyit, gula, garam dan ajinomoto
  • Kacau sebati semua bahan
  • Masukkan ikan pari 
  • Kacau lagi
  • Masukkan air asam jawa
  • Tambah air mengikut paras ikan dalam periuk (sebaik-baiknya air dapat menyamai paras ikan)
  • Biarkan ia mereneh sebentar
  • Masukkan daun kesum dan kacaukan ia
  • Tutup api dan hidangkan

0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...