Bahan-bahan :
- 1 kilo daging atau 1 ekor ayam - dibersihkan dan dipotong kecil
- Gula pasir - ikut sebanyak mana daging / ayam
- Gula merah - sebahagian dari sukatan gula pasir
- Madu - terpulang pada citarasa (suka manis boh banyak, klu nak kurang manis, boh sikit jek)
- Garam - secukup rasa
- 3 sudu besar ketumbar biji - sangai
- 2 sudu kecil jintan halus - sangai
- 1 sudu besar lada sulah biji
- 6 ulas bawang putih
- 1/2 jari halia
- 2 hiris lengkuas
- 4 batang serai - hiris
- 1/2 jari kunyit hidup
- Gaulkan bahan kisar pada daging atau ayam bersama gula, garam dan madu hingga rata dan perap 1 jam atau lebih baik semalaman dalam peti sejuk.
- Panaskan minyak secukupnya dan goreng daging hingga empuk. Masukkan 1/2 senduk lagi minyak dan goreng lagi hingga kering (biarkan naik minyak dan basah-basah sedikit)
- Hidangkan dengan kuah kacang, timun, ketupat dan bawang.
- Enak di makan bersama nasi panas jugak.
0 comments:
Post a Comment