Sunday, April 22, 2012

Resepi Kek Batik

Resepi ni kak long aku yang ajar ... mudah dan senang nak buat .. yang penting sedap .. anak-anak suka betul makan ... buat 1 loyang tak cukup .. kena buat berloyang-loyang baru cukup ... hehe .. jom layan resepi kek batik ni ....

Kek Batik

 Bahan-bahan :
  • 300 gram biskut marie - dipatah 4
  • 200 gram milo
  • 250 gram susu pekat
  • 2 biji telur
  • 3 sudu besar planta / butter
Cara membuat :
  • Satukan semua bahan di dalam kuali kecuali biskut marie
  • Kacau hingga semua bahan sebati 
  • Gunakan api yang paling kecil
  • Kacau lagi hingga bancuhan coklat menjadi pekat
  • Bila bancuhan dah jadi pekat dan likat, masukkan biskut marie
  • Kacau lagi hingga biskut tersalut dengan coklat (hati-hati semasa mengaul, jangan sampai biskut hancur)
  • Curahkan kek batik ke dalam loyang yang telah disalut dengan kertas minyak atau plastik 
  • Ratakan dan tekan kek batik semasa kek batik masih panas supaya ianya mampat
  • Masukkan dalam peti ais atau pun biarkan ia sejuk barulah buleh di potong - kalau disejukkan semalaman dalam peti ais akan memberikan hasil yang memuaskan

10 comments:

kerepekpisang said...

mintak izin nak syer dlm my facebook ye...

aznanie said...

salam kerepekpisang ..
silakan share ... ilmu kena kongsi baru dapat manfaatnya ... kannn
thanks sudi singgah blog akak yer

Mr Swat said...

mmm... 1st time rase bila tunang saya masak tuk saya... sedap... cam kek apollo .. huhuhuhu

aznanie said...

salam Mr Swat ...

Alhamdulilah ... bertuah dapat rasa air tangan tunang yer .. hehe ..
Thank sudi singgah blog akak dan thanks juga sudi beri komen .. :)

Treecko Buncho said...

wahh....gmbr kek tuh kak aznanie yg buat??..:D

Anonymous said...

Assalam.. Masukkan bahan tu sekali gus atau satu persatu? Mcm terbayang bhn2 tu jd liat?

dilla said...

Assalamualaikum.....
Terima kasih share resepi ni...nnt saya nak cuba buat...macam senang jer....bhn pun x banyak......
Saya x pernah masak kuih tp tgk resepi ni mcm nak cuba buat....klu mjadi leh buat utk raya pulak....hehehhe TQ.

aznanie said...

salam dilla ...
sama2 ... sila lah mencuba ... di harap berjaya ... tapi klu tak berjaya ... dan mahukan kek batik sebagai hidangan di hari raya .. just beritau kerana akak ada menjual kek batik untuk dibuat kuih raya .. akak jual seloyang yang bersize 9x9 ialah rm 20 sahaja ... hehe

Anonymous said...

Salam akak..thanks share resepi...sy pon tgah mncari2 resepi kek batik utk hubby..die suke sgt mkn kek ni..tp kan plastik atau kertas minyak utk alas bwah je kan
#zhr#

percetakan jakarta said...

keren

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...