Tuesday, July 23, 2013

Sardin Roll Time!!!


Hari ni buat sardin roll jek .. idea tak mari ... tekak pun confius nak makan apa .. cuaca panas sangat ... tekak kering semacam jek ... aduhaiiii ... terbayang-bayang cendol or abc ... nyum .. nyum ... bertapa nikmatnya kalau dapat makan di kala cuaca yang begini ... fuuhhh ... ini lah yang dinamakan dugaan bulan puasa ... hehe .. sabo jek la ...


Ok ... berbalik pada tajuk posting ari ni ... tentang sardin roll ... apa yang istimewanya sardin roll ni??? sebenarnya aku pun tak tau .. aku main buat jek ... tapi yang pasti anak-anak dan adik beradik aku amat mengemarinya ... pantang lama tak buat ... mesti ada yang request nak makan sardin roll ni ...

Resepi sardin roll aku dah buat dulu ... klik di sini untuk melihat resepinya yerrr ... kali ni nak tunjuk pic jek la ...  tengah rajin nak snap-snap pic .... haha ... layan kan yer la ...

 Bahan utama ... roti sandwich dan sardin ... jenama tak kisah ... walau jenama apa sekali pun tetap sama rasanya ... yang penting masa menumis sardin tu nanti ... pada aku yang buat sedap sardin roll ni adalah intinya ... aku suka yang pedas-pedas ... sebab bila pedas ... rasa hanyir ikan sardin tu akan hilang dengan sendirinya ... anak-anak pun suka kalau sardin roll rasa pedas ... tu yang buat makan satu tak cukup ... hehe

Leperkan roti sandwich menggunakan kayu penggelek ... roti sandwich ni lembut ... guna kayu penggelek jek dah cukup untuk meleperkan roti tu ... tak yah ler nak kukus-kukus lagi untuk lembutkan roti ... tapi kalau guna roti sandwich jenama Hawaii memang kena kukus ... sebab rotinya sedikit keras ... sebab tu aku jarang gunakan roti sandwich jenama itu ... hehe 

 Lepas leperkan rotinya ... potong dua ... nanti dah gulung jadi kecik ... senang nak ngap masuk mulut .. kalau tak panjang gulungan  rotinya .. anak-anak suka yang kecik-kecik ... kadar kegaringannya pun tak bestt kata diaorang ... ikutkan jek la ... bukan susah pun menggunting roti ... haha

Sardin yang telah siap ditumis ... cara menumis sardin sungguh mudah ... tumiskan bawang merah, bawang putih dan lada kecik hingga garing ... masukkan sardin dan air perahan asam jawa ... biarkan mereneh sebentar .. perasakan dengan garam dan ajinomoto ... tips untuk menghilangkan hanyir ikan sardin ialah dengan membuang timah yang ada pada ikan sardin tersebut .. timah itu yang membuat ikan sardin berasa hanyir ... lepas siap dimasak ... lenyekkan ikan sardin supaya mesra dengan kuahnya sebelum di letakkan pada roti sandwich yang telah di leperkan tadi ... 

Bancuhan tepung gandum ... buat cair-cair ... kegunaannya adalah untuk melekatkan gulungan roti supaya tak terbuka sewaktu mengoreng nanti ...

Sardin yang telah dihancurkan ... bersama bancuhan tepung ... ini adalah bahan didalam roti ...

Letakkan sardin yang telah dihancurkan di hujung roti ... inti tidak boleh terlalu berkuah ... kalau kering pun tak berapa best ... yang sedang-sedang aje la dia punya kekeringannya ... jangan pulak letak inti terlalu banyak .. nanti terkeluar sewaktu mengulung ...

Lekatkan hujung roti dengan menggunakan bancuhan tepung gandum tadi ... pastikan bancuhan tepungnya serata di hujung .. roll dengan ketat ... lekatkan bebetul pada roti ... letakkan roti yang digam tadi ke dalam pinggan dengan keadaan bahagian yang di gam itu terletak di bawah ...

Begini la rupa paras sardin roll yang telah siap di gulung ... sedia untuk di goreng ... kalau tak habis digoreng ... boleh masukkan dalam peti ais ... esok-esok boleh la di goreng ... sardin roll ni boleh tahan selama 3 hingga 4 hari jugak jika di disimpan  dalam peti ais ... kira buleh buat produk frozen la ...

 Pukul telur didalam mangkuk ... letak garam sedikit ... pukul sampai telur kembang ... pastikan mangkuk itu buleh muat untuk mengolek sardin roll ... maksudnya mangkuk tu tidak la terlalu besar atau terlalu kecik ... gituuuu ....

Celup sardin roll dalam telur .. pastikan keseluruhan sardin roll itu terkena dengan bancuhan telur ... celup-celup dan masukkan dalam kuali yang mengandungi minyak yang sudah panas ... pastikan minyak betul-betul panas yer ... kalau tak ... nanti sardin rollnya serap minyak ... dah tak bestt ... makan minyak kata orang ...

Taraaaa ... dah siap sardin roll ... comel-comel kannnn ... cute miut ... senang nak makan  ... dua kali gigit dah abis ... yang penting rasanya sedapppp ... hehe ... 

Ini sardin roll versi panjang ... tak de potong-potong punya ... sekeping roti terus di gulung ... tak berapa nak garing kan ... anak-anak suka yang garing .. sebab tu suka buat yang kecik-kecik .. senang nak mengaringkan nya ... hehe ...









0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...