Tuesday, July 02, 2013

Resepi Nasi Goreng Pedal Ayam

Hari ni hujan ... dah 3 hari berturut-turut hujan di waktu yang sama .. start kul 2 petang jek hujan pun mencurah ke bumi .. cam ada time table plak .... hehe ... tak pe la .. hujan ni pembawa rahmat ... dah beberapa lama cuaca panas plus jerebu lagi kannn ... kasi segar udara dengan bau ujan pulak ... sukeeee hujannn ... alhamdulilah .... tapi kannn ... mak buyung ni mulalah mencari makanan time ujan cam ni kannn ... hehe ... alasan jek tu ... padahal memang sokmo lapar mak buyung ni ... haha ... hajat hati nak wat jemput-jemput bawang jek .. tapi memandangkan mak buyung ni lum makan tengahari lagi ... nak makan sesuatu yang berat dulu la ... dalam peti ais ada pedal ayam ... nak masak apa dengan pedal ayam yang tak berapa nak ramai tu eaaaa ... pikir punya pikir ... dapat idea .... mak buyung ni masak nasi goreng pedal jek la ... senang kojenya ... tumis-tumis ... campak-campak bahan dalam kuali ... dah siaap ... mudah kannnn ... hehe ... jom layan resepi nasi goreng pedal ayam ciptaan mak buyung ... hehe ...

Nasi Goreng Pedal Ayam

Bahan-bahan :
Sepinggan nasi putih - ceroi-ceroikan
3 biji lada cili - ditumbuk
2 biji bawang merah - ditumbuk kasar
2 ulas bawang putih - di ketuk
2 ketul pedal ayam - digoreng dan di potong dadu
1 sudu kecil sos tiram (terpulang kalau suka leh buh)
Garam secukup rasa
Ajinomoto secukup rasa

Cara Membuat :
Panaskan minyak dalam kuali
Tumiskan bawang merah, bawang putih dan lada cili yang ditumbuk tadi
Masukkan sos tiram dan gaul sebati
Bila dah garing, masukkan nasi putih
Kacau sebati sehingga semua bahan bersatu dengan nasi
Masukkan pedal ayam dan gaul lagi
Masukkan garam dan ajinomoto secukup rasa (garam tak perlu banyak sebab sos tiram dah buat masakan rasa masin)
Gaulkan dan bila sudah sebati dan nasi nampak sedikit kering, angkat dan hidangkan
Dah pun siap ... mudah kannnn ...

Nasi goreng pedal ayam yang sangat simple dengan telur dadar ... kalau ada sup kosong pun syoookkk woooo ... hehe ... jemput makan semuaaaaa ... mak buyung dah kelaparan yang amattttt ... hehe ...


2 comments:

miss fifi said...

nampak sedap je..tapi Fifi dengan pedal ayam tak pernah nak serasi :c

Nanie Noraini said...

salam miss fifi ...
kalau tak makan pedal ayam ... buleh gantikan ngan yang lain ... hati kaaa isi ayam kaaa ... ganti udang kaaa sotong kaaa pun buleh jek ... tapi nama nasi gorengnya dah jadi lain lerrr ... hehe ..

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...