Minggu lepas ada kenduri kahwin di sebelah rumah emak aku. Jadi, memang sudah menjadi kebiasaan bagi masyarakat kampung, selepas selesai kenduri, pihak tuan rumah mesti buat Bubur Sum Sum. Mereka percaya dengan memakan Bubur Sum Sum ini segala keletihan atau kesakitan semasa kerja-kerja kenduri dilakukan akan hilang.
Bubur Sumsum
Bahan:
100 g tepung beras
½ sudu garam
650 ml santan
2 lembar daun pandan, potong-potong
Sos:
200 g gula merah
50 g gula pasir
250 ml air1 lembar daun pandan, potong-potong
Cara membuat:
Campur tepung beras, dengan sebahagian santan dan garam.
Aduk rata.
Masak sisa santan dan pandan hingga mendidih.
Tuangkan larutan tepung beras, kacau hingga pekat.
Angkat.
Sos:
Masak semua bahan hingga mendidih dan gula larut.
Angkat dan tapis.
Sajikan bubur dengan Sosnya.
0 comments:
Post a Comment