Tuesday, June 25, 2013

Bila Beg Dah Masuk Kereta

 Beg baju baby ngan mak dia .... beg yang perlu di bawa ke spital ... misi suh siap-siap letak dalam keta .. senang ... rasa sakit jek terus gerak ke spital ... tak yah gi klinik kesihatan lagi ... kalau nak berjalan ke mana-mana ... beg-beg ni kena bawak sekali ... senang kalau jadi apa-apa ... buku merah jangan lupa bawak sekali ... itu yang paling penting ... bila dah bersiap-siap begini ... debaran semakin terasa ... hahah ... ceehhh ... cam first time nak bersalin jek kannnn ... 

 Hahaha ... tajuk nya .. sungguh la .. siap sedia menunggu saat apa??? saat kesakitan nak bersalin lerrr ... minggu ni dah 35 minggu ... misi dah pesan barang-barang dah masuk dalam keta ... barang yang perlu sahaja ... diulangi ... barang yang perlu sahaja ... tak yah ler berangkut berbakul-bakul bagai ... nak gi masuk wad bersalin jek .. bukan nak pindah ke sana ... hehe ... kecut perut la bila mengenangkan saat itu .. nak melalui detik melahirkan sekali lagi ... fuuuuhhhh ... kuatkan lah semangat ku Ya ALLAH ...



Dalam beg kertas merah tu ada sepersalinan ibu iaitu aku la ... ngan sepersalinan baby ... maksudnya ialah ... sehelai baju t-shirt, sehelai kain batik, sehelai baju dalam, sehelai seluar dalam dan tuala wanita ... itu sepersalinan untuk ibu ... lepas proses bersalin nanti misi akan ganti pakaian yang kita pakai masa proses bersalin tu ... maklum ler kan ... proses bersalin tu nanti baju yang kita pakai akan dipenuhi dengan darah dan berbagai-bagai lagi kotoran ... jadi misi tolong kita gantikan dengan pakaian yang bersih ...

Untuk baby pulak ... sehelai baju baby ngan sehelai tuala sahaja .... lepas misi bersihkan baby ... misi akan pakaikan baju ngan balut baby dengan tuala sahaja ... lepas sorong dalam wad baru kita pakaikan baby lampin pakai buang ... ini berdasarkan pengalaman aku dah 2 kali bersalin di hospital kerajaan ... wad 3 jek ... maklum le ... orang biasa jek .. bukan kakitangan kerajaan atau orang penting bagai ...

Walau bagaimana pun .. selama ini aku puas hati lah dengan bantuan dan kerjasama yang diberikan oleh kakitangan hospital masa aku dalam proses bersalin tu ... misinya tak de la banyak mulut sangat ... biasa jek ... yang penting kita ikut arahan yang diorang beri ... jangan sensitif sangat kalau ada yang banyak mulut tu ... kita memang perlukan bantuan mereka ... kita tak kan mampu mengharungi detik melahirkan tu seorang diri ... jadi terima dengan hati yang terbuka setiap apa yang terjadi ... hehe ... cakap senang la kannnn ... hehe ..

Kalau mengikut pengalaman aku ... anak yang sulung aku bersalin sekitar 39 minggu usia kandungan ku ... anak yang kedua pulak ... sekitar 37 minggu ... hmmm .. kandungan kali ni sekitar berapa minggu yerrrrr???? aduuhuhh ... berdebar-debar menanti detik itu ... semoga dipermudahkan Ya ALLAH ... amin-amin ... kawan-kawan pun doakan semoga aku selamat melahirkan yerrrr ... thanksss semua ...

2 comments:

adda syuhada said...

salam...
betul tu mmg kena prepare beg dlm keta dh bila time cmni..senang kan..

Nanie Noraini said...

salam adda syuhada ..
kann ... hanya kita yg mengalaminya saje yg tau bertapa perlunya bersiap sedia ... sebab kita tak jangka apa akan berlaku dlm waktu membuyung ni kaannn .. mcm2 leh jadi .. klu dah bersedia cam ni tak ler kelam kabut

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...