Sunday, May 01, 2011

Resepi Udang Bakar

Aku sukeeee makan udang .. actually .. sukeee sangat .. hehe .. tak kira la .. udang beso ke udang kecik ke .. sukeeee semua .. kalau udang kecik .. aku suka wat jemput-jemput udang, letak daun kucai .. peehhh .. kalau udang beso .. suka wat sambal tumis udang atau rebus berserai, pastu wat sambal belacan .. kaw .. kaw punya ... atau goreng pun sodap .. hehe .. tapi kali ni aku nak tunjuk cara wat udang bakar stail barbecue .. masuk oven pun boleh jugak ... tengok tahap kerajinan ler .. hehe .. jom layan resepi udang bakar aku ni ..

Udang Bakar
Bahan-bahan :
1 kilo  Udang besar -dibersihkan (jangan buang kulit)
1 inci halia - dibuang kulit dan ditumbuk
5 ulas bawang putih - ditumbuk
Garam - secukup rasa
Serbuk pati sedap knorr - secukup rasa

Cara membuatnya :





Udang yang telah dibersihkan di buang bahagian kepala dan di gaulkan bersama halia dan bawang putih yang telah ditumbuk











Masukkan garam dan serbuk pati sedap knorr. Kalau tak ada gantikan dengan ajinomoto saja.










Gaul sehingga rata dan perap selama 2 jam.









Kemudian, boleh lah dibakar menggunakan almunium foil yang dibentuk seperti mangkuk ..










atau boleh juga dicucuk dengan lidi sate ..
Kalau malas nak bakar .. goreng pun sodaapppp .. hehe ..

0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...