Masakan kampung je ... maklum la orang kampung ... hehe ... favorite en.suami dan anak-anak ... makan bertambah-tambah .. suka hirup kuah sayur masak bening .. memang sengaja buat kuah banyak-banyak .. gitu .. dilawan kan ngan sambal belacan puak ... pedas-pedas rasa kuahnya ... alahai .. seperiuk nasi licin sekali hadap jek ... jom layan resepi :
Sayur Sawi Bening
Bahan-bahan:
1 ikat sayur sawi - dipotong sedang
1/2 biji bawang besar - hiris
1 ulas bawang putih - ketuk
3 ekor udang kering - rendam dan hiris halus
Garam dan serbuk perasa secukupnya
1 sudu kecil sos ikan
Cara membuatnya:
- Didihkan 5 cawan air ke dalam periuk
- Bila air dah mendidih, masukkan bawang besar, bawang putih dan udang kering
- Masukkan batang sawi
- Biarkan seketika sehingga batang sawi layu
- Masukkan daun sawi dan perasakan dengan garam dan serbuk perasa
- Masukkan jugak sos ikan
- Gaul dan biarkan seketika (jgn lama-lama nti daun sawi ludoh)
- Angkat dan hidangkan
Ikan cencaru bakar
Bahan-bahan:
2 ekor ikan cencaru - siang dan bersihkan
Garam dan asam jawa secukupnya
3 ulas bawang putih - tumbuk lumat
Cara membuatnya:
- Lumur ikan dengan garam, asam jawa dan bawang putih
- Bakar dalam kuali ajaib
- Balik-balikkan kuali supaya ikan masak dikedua-dua bahagian
- Renjis ikan dengan minyak masak untuk mengelakkan ikan terlalu kering
- Bila dah garing kulit ikan dikedua-dua bahagian, angkat dan hidangkan
Sambal Belacan
Bahan-bahan:
1 inci belacan- dibakar
3 biji lada cili api
Garam, serbuk perasa dan gula secukupnya
Air asam
Cara membuatnya:
- Tumbuk semua bahan kecuali air asam
- Bila dah lumat, baru masukkan air asam dan gaul rata
- Hidangkan
0 comments:
Post a Comment