Thursday, October 06, 2016

Daging Kurmak Dan Sawi Goreng Belacan

Daging Kurmak dan Sawi Goreng Belacan 

Lunch ari ni ... masak lauk daging kurmak dan sayur sawi goreng belacan ... alhamdulilah .. sedap ... bertambah makan .. nasi panas-panas ... hehe ... 

Jom layan resepi:

Daging Kurmak
Bahan-bahan:
1/2kilo Daging - dipotong nipis
2 biji kentang - potong dadu besar
Rempah penumis
1 biji bawang besar - dihiris
2 ulas bawang putih - diketuk 
sedikit halia - dihiris nipis
1 biji lada merah - dihiris
3 sudu besar rempah kurmak - jadikan pes
1/2 cawan susu cair 
Garam, gula dan serbuk perasa secukup rasa

Cara membuatnya:
  • Tumis bawang besar, bawang putih, halia, lada besar dan rempah penumis sehingga garing
  • Masukkan pes kurmak dan gaul rata
  • Bila pes sudah pecah minyak, masukkan daging dan kentang
  • Masukkan air sehingga menutupi daging 
  • Biarkan sampai daging dan kentang empuk
  • Bila kuah sudah mengering, masukkan susu cair
  • Gaul rata 
  • Masukkan garam,gula dan serbuk perasa 
  • Gaul rata 
  • Bila kuah dah mulai pecah minyak sedikit, angkat dan hidangkan 
Sawi Goreng Belacan
Bahan-bahan:
Sepokok sawi - potong sedang
Sedikit belacan - tumbuk
2 biji cili api -tumbuk
1/2 biji bawang besar - tumbuk
1 ulas bawang putih - tumbuk
1 sudu sedang sos ikan
Garam dan serbuk perasa secukup rasa
Minyak untuk menumis

Cara membuatnya:
  • Tumis bahan tumbuk sehingga garing
  • Masukkan batang sawi dan sedikit air
  • Biarkan batang sawi empuk sedikit
  • Masukkan daun sawi dan gaul rata
  • Perasakan dengan garam dan serbuk perasa
  • Tambahkan air jika suka berkuah, biarkan mereneh seketika
  • Angkat dan hidangkan 

0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...