Daging Kurmak dan Sawi Goreng Belacan
Lunch ari ni ... masak lauk daging kurmak dan sayur sawi goreng belacan ... alhamdulilah .. sedap ... bertambah makan .. nasi panas-panas ... hehe ...
Jom layan resepi:
Daging Kurmak
Bahan-bahan:
1/2kilo Daging - dipotong nipis
2 biji kentang - potong dadu besar
Rempah penumis
1 biji bawang besar - dihiris
2 ulas bawang putih - diketuk
sedikit halia - dihiris nipis
1 biji lada merah - dihiris
3 sudu besar rempah kurmak - jadikan pes
1/2 cawan susu cair
Garam, gula dan serbuk perasa secukup rasa
Cara membuatnya:
- Tumis bawang besar, bawang putih, halia, lada besar dan rempah penumis sehingga garing
- Masukkan pes kurmak dan gaul rata
- Bila pes sudah pecah minyak, masukkan daging dan kentang
- Masukkan air sehingga menutupi daging
- Biarkan sampai daging dan kentang empuk
- Bila kuah sudah mengering, masukkan susu cair
- Gaul rata
- Masukkan garam,gula dan serbuk perasa
- Gaul rata
- Bila kuah dah mulai pecah minyak sedikit, angkat dan hidangkan
Sawi Goreng Belacan
Bahan-bahan:
Sepokok sawi - potong sedang
Sedikit belacan - tumbuk
2 biji cili api -tumbuk
1/2 biji bawang besar - tumbuk
1 ulas bawang putih - tumbuk
1 sudu sedang sos ikan
Garam dan serbuk perasa secukup rasa
Minyak untuk menumis
Cara membuatnya:
- Tumis bahan tumbuk sehingga garing
- Masukkan batang sawi dan sedikit air
- Biarkan batang sawi empuk sedikit
- Masukkan daun sawi dan gaul rata
- Perasakan dengan garam dan serbuk perasa
- Tambahkan air jika suka berkuah, biarkan mereneh seketika
- Angkat dan hidangkan
0 comments:
Post a Comment