Daging Kari Kering
Bahan-bahan:
1/2 kilo daging lembu - hiris nipis
3 sudu sedang serbuk kari - jadikan pes
1 biji bawang besar - hiris
2 ulas bawang putih - hiris
2 sudu sedang lada kering yg diblend
Rempah penumis
5 sudu sedang susu cair
Garam, gula dan serbuk perasa secukup rasa
Cara membuatnya:
- Tumis bawang besar, bawang putih dan rempah penumis hingga bawang garing
- Masukkan lada blend, kacau dan biarkan sehingga lada garing
- Masukkan serbuk kari yang sudah dijadikan pes, biarkan sehingga pecah minyak
- Masukkan daging dan gaul rata
- Masukkan air hingga menutupi daging
- Biarkan mereneh sehingga daging lembut
- Bila kuah mulai mengering, masukkan susu cair
- Perasakan dengan garam,gula dan serbuk perasa
- Biarkan sehingga pecah minyak
- Angkat dan hidangkan
0 comments:
Post a Comment