Tomyam Daging
Bahan-bahan:
1/2 kilo daging lembu - potong kecik dan nipis
1 biji bawang besar - hiris
3 ulas bawang putih - ketuk
3 biji lada cili api - ketuk
2 batang serai - ketuk
2 helai daun limau purut - koyak kan daunnya
3 sudu besar jus limau (terpulang sebanyak mana - suka masam tambah sikit lagi)
1 kiub pes tomyam
3 sudu sos ikan
Garam dan serbuk perasa secukupnya
Cara membuatnya:
- Didihkan air dalam periuk
- Masukkan bawang besar, bawang putih, lada cili padi, serai dan daun limau purut
- Biarkan mendidih sekejap
- Masukkan daging dan kiub pes tomyam
- Masukkan juga sos ikan
- Kacau dan biarkan mereneh sekejap
- Perasakan dengan garam dan serbuk perasa
- Masukkan jus limau
- Rasakan masamnya
- Biarkan mereneh sekejap
- Angkat dan hidangkan
1 comments:
sedapnya tomyam daGING..
Post a Comment