Keladi Goreng Cicah Sambal Kicap
Keladi Goreng
Bahan-bahan:
2 biji keladi - kupas kulitnya dan hiris sederhana tebal
2 ulas bawang putih -tumbuk
1/2 kilo tepung gandum
1 sudu kecil serbuk kunyit / pewarna kuning
Garam dan serbuk perasa secukupnya
Cara membuatnya:
- Satukan semua bahan dalam mangkuk kecuali keladi
- Gaul sebati
- Masukkan air sedikit demi sedikit sehingga bancuhan menjadi seperti bancuhan lempeng
- Panaskan minyak dalam kuali
- Celupkan keladi ke dalam bancuhan tepung tadi dan goreng dalam minyak yang telah panas
- Ulang sehingga keladi habis
Sambal Kicap
Bahan-bahan:
5 biji lada cili padi
1 ulas bawang putih
5 sudu besar kicap lemak manis (saya guna jenama Jalen)
Garam, gula dan serbuk perasa secukupnya
Sedikit air
Cara membuatnya:
- Tumbuk lada cili api bersama bawang putih
- Masukkan jugak garam, gula dan serbuk perasa
- Tumbuk hingga lumat semua bahan
- Keluarkan ke dalam mangkuk
- Masukkan kicap dan gaul rata
- Tuangkan sedikit air masak ke dalamnya
- Siap
0 comments:
Post a Comment