Lempeng Cicah Sambal Tumis Telur
Lempeng
Bahan-bahan:
1/2 kilo tepung gandum
1 sudu sedang garam
1 sudu kecil minyak masak
Air setengah mangkuk (agak-agak ikut kecairan bancuhan)
Cara membuatnya:
- Satukan semua bahan dalam mangkuk besar
- Gaul rata nya hingga sebati
- Bancuhan jangan pekat dan terlalu cair
- Masak dengan api kecil di atas kuali leper non stik (lagi baik)
Sambal Tumis Telur
Bahan-bahan:
2 biji telur - goreng hancur
1/2 biji bawang besar - tumbuk
1 ulas bawang putih - tumbuk
5 sudu besar lada blend
Garam, gula dan serbuk perasa secukupnya
Cara membuatnya:
- Tumis bahan tumbuk hingga garing
- Masukkan lada blend dan biarkan lada garing
- Masukkan telur dan kacau sebati
- Masukkan sedikit air dan kacau lagi
- Perasakan dengan garam, gula dan serbuk perasa
- Biarkan sebentar
- Angkat dan hidangkan
0 comments:
Post a Comment