Sunday, November 13, 2016

Mee Hoon Tomyam Daging

Nyum nyum mee hoon tomyam ... letak daging je rencah dia ... tak moo rasa lain .. hantu daging la katakan .. hehe .. sedap tauuu ... bagi pengemar tomyam daging memang leh wat menu makan harian .. haaaa .. hari-hari tomyam pun tak pee ..

Mee Hoon Tomyam Daging

Bahan-bahan :
1 peket mee hoon - celur
Kuah tomyam daging

Cara membuatnya:
  • Letakkan mee hoon yang dah di celur ke dalam mangkuk
  • Tuangkan kuah tomyam berserta isinya 
  • Siap 
 Tomyam daging
Bahan-bahan:
1/2 kilo daging lembu - potong kecik dan nipis
1 biji bawang besar - hiris
3 ulas bawang putih - ketuk
3 biji lada cili api - ketuk
2 batang serai - ketuk
2 helai daun limau purut - koyak kan daunnya
3 sudu besar jus limau (terpulang sebanyak mana - suka masam tambah sikit lagi)
1 kiub pes tomyam
3 sudu sos ikan
Garam dan serbuk perasa secukupnya
Cara membuatnya:
  • Didihkan air dalam periuk
  • Masukkan bawang besar, bawang putih, lada cili padi, serai dan daun limau purut
  • Biarkan mendidih sekejap
  • Masukkan daging dan kiub pes tomyam
  • Masukkan juga sos ikan
  • Kacau dan biarkan mereneh sekejap
  • Perasakan dengan garam dan serbuk perasa
  • Masukkan jus limau
  • Rasakan masamnya
  • Biarkan mereneh sekejap
  • Angkat dan hidangkan
 

0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...