Saturday, May 23, 2020

Menu Iftar : Nasi Putih, Daging Kari Kering, Pau Sambal, Keria



#Day30Ramadhan2020
#LastDayPuasa
#DagingKariKering
#PauSambal
#Keria
#AirSunquick
#MasakLaukJe
#MasakSimpleSebabEsokMasakLagi
#SemogaAdaRezekiBerjumaRamadhanTahunDepan
#Aamiin
#RamadhanPKPB
#SyawalPKPB
#DukRumahJanganBerjalan



Daging kari kering kentang .. hmm sebenarnya hajat nak buat daging kurmak ... tapi terbeli serbuk sup sebab kulit muka depan sama .. hadoii .. jadinya sebab rencah dah tumis .. apalagi lajak jek la masak kari .. tapi kelainan sikit ... buat kari kering .. sebab pagi raya nak masak kari kuah .. hadoii .. nak gi kedai dah petang snagat .. kedai tutup awal musim PKP ni .. redha jek la ... maafkan saya ya ensuami dan anak-anak ..

Cara masak daging kari kering kentang .. memula tumis bawang besar hiris, bawang putih hiris ngan halia hiris .. masukkan jugak rempah penumis ... tumis hingga garing .. masukkan lada blend .. tumis hingga pecah minyak .. pastu masukkan bancuhan serbuk kari .. biarkan sampai pecah minyak ... pastu masukkan kentang, daging dan air .. perasakan dengan garam,serbuk perasa dan gula .. jugak sedikit sos ikan .. gaul rata .. biarkan kuah sedikit kering .. bila kuah dah kering, masukkan santan .. gaulkan ... biarkan hingga kuah kering ... bila dah kering, angkat dan hidangkan ...

Kuih muih beli kat kedai ayu ... kenapa asik beli kat kedai ayu jek ... hehe .. sebab kedai ayu yang paling dekat ngan rumah ku ... senang .. tak yah gi jauh-jauh .. beli barang nak masak terus singgah beli kuih muih sekali .. mudah kannn .. haha ... pegi awal masih banyak pilihan .. kalau pegi lambat tinggal murtabak ngan nasi ayam penyet jek .. kuih yelek .. tak syok arrr kannn haha


0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...