Friday, May 01, 2020

Menu Iftar : Nasi Lemak Dan Sardin Roll



#Day8Ramdhan2020
#NasiLemakSimple
#SambalUdangKecikMaveles
#SardinRollTersedap
#AirSunquickMangga
#MakananRingkasUntukSantapanBerbukaFamilyKu
#MasakMasakKatRumahJe
#StayAtHome
#StaySafe
#KitaJagaKita




Hari ni masak nasi lemak .. jenuh mikir seharian nak masak apa tuk berbuka petang ni ... teringat en suami cerita pasal nasi lemak arwah mak dia .. sangat sedap .. makan tanpa sambal or lauk pun boleh .. nasi lemak tanpa rasa halia or halba ... hmmm pelik .. bagi aku pelik .. sebab aku dibesarkan dengan nasi lemak yang berhalia dan berhalba .. lain orang lain cara masak kannn .. lagi pun mak aku asal perak .. arwah mak ensuami memang jati Johor .. so  lain laaa kann ...

Ok .. ari ni kita cuba masak ikut cara arwah mak en suami ... cara nya amat mudah .. beras dibasuh dan ditoskan ... masukkan santan kotak kecik .. semua sekali .. masukkan garam dan beberapa ulas bawang putih ketuk .. jika air masih kurang, boleh tambah air ye ... ikut banyak mana beras ye ... aku ukur air pakai jari .. jika 1 jari beras, maka airnya pun kira 1 jari dari atas permukaan beras ye ... jangan lupa campakkan daun pandan .. bagi wangi nasi lemak kita .. ok .. on plug dan tunggu nasi masak .. siap .. senang kannn

Sambal udang kecik ni buat lauk nasi lemak ... udang pasir kata nya .. dah udang sedang-sedang tak de .. bedal jek la .. janji ada rasa udang ... haha .. nak buat sambal udang ni senang jek .. cara aku ... tumbuk bawang merah, bawang putih, halia hingga separa lumat ... tumis kan sampai garing .. pastu masukkan lada blend .. tumis sampai pecah minyak ... pastu masukkan gula, serbuk perasa, garam secukupnya .. masukkan jugak sos ikan, sos tiram dan sedikit sos cili ... gaul rata-rata ... pastu masukkan udang .. biarkan air udang mengering .. masukkan air asam jawa ... gaul rata ... bila nampak sambal dah mula memekat, tutup api dan hidangkan .. siap ...

Sardin roll untuk kunyah-kunyah ... anak-anak suka .. en suami pun suka .. buat pun senang ... memula tumis inti dia .. cam biasa cara tumis sardin jek ... hancur-hancurkan ikan sardin .. gaul ngan kuah sedikit .. letak atas roti yang telah dilenyek dan dipotong 2 ... gulung dan celup ngan telur .. goreng dalam minyak banyak dan panas ... sekejap jek .. jangan lama-lama nanti hangus tak sedap pulak haha ...


0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...