Sunday, May 03, 2020

Menu Iftar : Bubur Nasi Dan Tembikai


#Day10Ramadhan2020
#PermintaanBujangSulungKu
#BuburNasiNganLaukNya
#TembikaiMerahManis
#AirSunquickMangga
#SyukurAtasRezekiMuYaALLAH
#MasihMasakKatRumahJe
#PKPB
#StayAtHome
#StaySafe



Bujang sulung request nak buka bubur nasi .. dari sahur dah beritau ... ok mama layan kan walaupun agak busy siapkan order customer kuih siput ... bukan susah cuma amik masa sikit jek ... nak masak bubur kan lama ... start rebus nasi kul 2 petang ... 3.30 petang siap bubur .. haha ... cara nya mudah mudah .. haha .. rebus beras air lebihkan ... jerang atas api .. sentiasa kawal air ... tambah air jika nasi nampak kering tapi lum hamcur ... jangan lupa letak garam .. bagi rasa lemak-lemak masin gitu ...

Lauk yang wajib ada kalau masak bubur nasi ni kangkung goreng belacan ... sengaja buat kuah lebih sebab anak-anak suka buat kuah kat bubur nasi ... hmm ikut la nak oiii cara nak makan cam mana pun ... Cara buat ... tumis bawang besar, bawang putih, cili merah dan belacan yang dah diblend ... tumis sampai lada garing ... masukkan kangkung ... perasakan dengan sos ikan, serbuk perasa dan garam secukupnya .... letak air ... biarkan mereneh sekejap ... angkat dan hidangkan

Lobak masin hancur ni beli siap-siap yang hancur punya .. lebih sedap kurang masin ... ni namanya lobak masin tumis air asam ... dapat resepi dari kedai kawan yang jual bubur nasi pepagi ... jadi priktikkan ... cara buat ... hiris bawang besar ... ketuk bawang putih .. hiris lada cili .. tumiskan ... bila dah garing masukkan lobak masin .. biarkan sampai lobak nampak kering ... pastu curah air asam jawa .. perasakan dengan serbuk perasa secukup rasa .. garam tak payah letak sebab lobak dah masin ... tunggu kuah mengering sikit ... angkat dan hidangkan

Lauk ni pun wajib ada selain ikan bilis goreng dan kawang tanah goreng ... sambal ketuk ... cara buat ... goreng bawang besar, cili padi, ikan bilis dan sedikit belacan ... goreng layu-layu jek ... angkat dan tumbukkan ... perasakan dengan garam dan serbuk perasa secukupnya .. siap ... sambal ketuk ni lagi pedas lagi power ... berpeluh makan hahaha


Disebabkan hari yang busy maka tak de buat juadah kuih muih ... just beli tembikai dan potong ... ada cerita tembikai ni ... beli kat kedai acheh .. minggu lepas pergi tengok tag harga rm 2/kg ... banyak berlonggok cam tak bersentuh ... memang ada niat nak beli .. tapi hari ni pergi tag harga dah berubah .... 1 biji rm 8 .. besar kecik bedal semua harga sama .. eh pasal pa plak ni .. ooo rupanya nak habiskan cepat .. tembikainya dah lama kan .. takut busuk plak .. haha pandai-pandai ... dah tinggal separuh masa aku beli ... pilih yang paling besar .. haha sabo jek la .. tapi betul la ... kulit pun dah tak rangup .. liat nak belah ... isi dia pun dah keluar yang biji-biji halus tu .. rasa cam serdak masuk kat tekak .. haha .. tapi still manis dan banyak airnya ... berbaloi la ngan harganya hahaha



0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...