Saturday, May 02, 2020

Menu Iftar : Lontong Kuah Lodeh Dan Sardin Roll


#Day9Ramadhan2020
#LontongKuahLodeh
#SambalTumisJe
#SardinRollLagi
#AirCincauPenyejukTekak
#MenuSimpleUntukFamilySimpleKu
#MasakMasakKatRumahJe
#PerintahKawalanPergerakanBersyarat
#StayAtHome
#StaySafe



Aku yang craving sangat nak makan lontong kuah lodeh ni ... en suami n anak-anak ikutkan jek .. hehe .. maklum la kann .. sapa chef dalam ini rumah kann hahaha... ok rini menu berbuka ialah lontong kuah lodeh .. semestinya yang simple-simple jek .. tak nak la bahan yang susah nak cari ... kannn ... cara buat ikut cara aku la semestinya ... blend bawang merah, bawang putih, halia, kunyit dan udang kering ... pastu tumiskan dengan sedikit minyak ... bila tumisan adah garing, masukkan lobak merah dan kobis .. masukkan sedikit air .. biar hingga lobak lembut ... pastu masukkan kacang panjang, lada merah dan tauhu kering bersama soohon  ... gaul sebati semua bahan ... masukkan santan pekat ... perasakan dengan sos ikan, gula, garam dan serbuk perasa secukupnya ... gaul-gaul semua bahan ... bila nampak kuah menggelegak sekali terus matikan api .. tak nak pecah santannya .. nanti tak sedap ... makan bersama sambal tumis .. tak reti buat sambal kacang hahaha ... telur rebus jangan lupa .. ok lengkap lontong kuah lodeh kuuu

Ni buat semalam ... buat banyak .. separuh dah goreng semalam .. separuh goreng hari ni ... buah kunyah-kunyah selain menu utama ... anak-anak tak kisah .. hari-hari pun tak pe katanya .. haha .. tak le hari-hari kannn .. jemu jelak la pulak karang ... haha ... sardin roll ni sedap dimakan panas-panas .. baru lembut rotinya .. kalau dah sejuk rotinya agak liat sikit la ... tapi still sedap la .. haha .. ok tu jek nak celoteh rini .. perut kenyang mata pun layu .. tido awal la malam ni .. nak bangun sahur pulak kang .. hehe .. bye..


0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...