Monday, March 05, 2012

Melawat Pusat Jualan Perodua Plentong

Hari ni gi Pusat Jualan Perodua kat Plentong ... adik aku, Tam nak survey kereta ... tengok-tengok dan tanya-tanya ... hehe .. kalau berpuas hati dan mencukupi budget yang ada .. baru buat keputusan .. gituuuu ...
Pusat Jualan Dan Servis Perodua, Plentong ... 

Kami gerak dalam kul 8.00 pagi .. ikut highway Desaru - Cahaya Baru ... naik highway Pasir Gudang .. keluar kat Plentong .. terus jek tuju ke Perodua ... sampai jek terus cari salegirl perodua yang bernama Siti .. sebab dah buat temujanji dengan dia sebelum datang tadi ... tapi Siti tak de pulak ... ada urusan dalaman .. hmm .. tapi dia dah pass kitaorang pada kawan dia .. salesgirl perodua nama Umie ...

Sebelum berbincang kitaorang tengok-tengok kereta dulu ... tengok dari luar jek .. nak bukak-bukak segan pulak .. belum dipelawa gituuuu .. hahaha ... baru jek Umie nak mulakan perbincangan .. Siti dah datang .. alhamdulilah ... senang sikit nak bincang kalau ngan Siti .. ya la .. dah kenal .. jadi rasa selesa sikit nak tanya itu dan ini .. hehe ...

Kereta Myvi 1.3 ezi ... yang display kat ruang legar Pusat Jualan Perodua ... tengok dan belek sahaja .. haha

Tam cuba-cuba duduk kat tempat pemandu .. Nua cakap duduk dengan selesa .. Tam segan-segan nak betulkan kerusi takut kena marah ngan salesman kat situ .. hahaha ...

Sempat bergambar kenangan ngan kereta Myvi yang didisplay kat ruang legar Perodua ..

Aisy pun nak posing kat kereta jugak .. wah .. semua nak posing .. mama pun nak jugak .. hahaha 

Selepas mendengar penjelasan panjang lebar dari Siti mengenai perbezaan kedua-dua kereta Myvi dan Viva .. tentang perbezaan harga .. perbezaan keselesaan pemanduan .. macam-macam la kami tanya ... sampai tuan empunya badan rasa yakin mana satu yang jadi pilihan hatinya .. setelah di kira-kira dan ditimbang-timbang ... Tam ngan Nua sepakat nak amik Myvi 1.3 ezi ... wah .. wah .. best nya .. tapi sebab Tam tak stand by dokumen-dokumen yang diperlukan .. maka urusan tak dapat dilakukan hari ini ... tunggu Tam bagi dokumen-dokumen dulu baru leh proses urusan jual beli kereta tu ...

Siti sedang memberi penerangan tentang kereta-kereta dan harga-harga ... Tam mendengar dengan khusyuk sekali .. Akma pun mendengar dengan penuh minat ... nak jugak ker??? hehe ..

Perbincangan sendiri pulak .. luahkan apa yang diaorang paham dari penerangan Siti tadi .. haha .. muka cam puas hati jek .. puas hati ker???? .. rilex la .. tanya semua sekali .. keluarkan apa yang terbuku dan tanda tanya dalam kepala tu .. Siti tak marah kalau korang tanya banyak-banyak pun .. kannn Siti kannn .. hehe ...

Aisy bosan tengok orang bercakap aje .. dia ajak aku gi teman dia main kat play ground ... hmm .. malas nya .. nak dengo orang berbincang .. tapi kena lah jugak temankan bila dia mula tunjuk perasaan .. hmm .. Aisy ni kacau daun betul laa ... haha

Abis bersepah di buat Aisy ... bukan nak kemas mainan yang dia dah tak nak main .. makin dia tambah ada la .. dia sorang jek yang main kat sini .. tak de bebudak lain .. maklum la hari sekolah .. Aisy tak sekolah .. kannnn ...

Pastu test drive kereta Myvi 1.3 ezi ... Siti suruh Tam bawak .. Tam takut-takut plus gementar .. sebab tak biasa bawak kereta lagi .. dia suruh suami dia yang bawak .. haha .. apa daaaa .. tak pe .. nanti dah bawak balik umah .. leh biasa-biasa kan bawak .. pusing-pusing kat padang .. yakin buleh ... pasti buleh .. Tam buleh .. hehe ...

Deretan kereta test drive .. Myvi, Lagi Best, Lagi Power, Alza, Viva .. pilih aje .. ada bran .. haha

Diaorang gi test drive kereta Myvi 1.3 ezi .. aku tak ikut .. dah penuh kereta .. malas nak bersesak-sesak .. hehe .. bukan jauh pun pusing-pusing .. sekejap jek .. haha

Lepas selesai urusan perbincangan di Perodua .. kami gerak gi The Store Johor Jaya ... nak survey barang baby .. Tam nak survey harga jek dulu .. maklum la dia baru 6 bulan .. tunggu 7 bulan baru nak completekan beli barang ... sebab bila kandungan dah 7 bulan, nurse akan datang umah untuk pastikan segala keperluan untuk melahirkan sudah disediakan .. bukan apa .. dikhuatiri bersalin awal .. barang-barang baby lum stand by .. kalau cam tu alamatnya balut kain pelekat la baby dia nanti .. hahaha ...

Tapi malangnya, bahagian atas The Store Johor Jaya dalam proses pembikinan ... jadi semua bahagian atas dipindahkan ke bangunan yang berhadapan dengan The Store lama ... hmm .. hujan pulak tu .. Tam malas nak meredah hujan ... takut demam pulak nanti .. jadi .. tak jadi nak survey barang baby kat sini ...

Aku cakap jom gi makan .. lum makan sarapan lagi ni .. padahal masa tu dah kul 11.30 pagi ... haha .. nak makan kat mana tanya diaorang .. aku cakap kat KFC .. lama tak makan kat KFC .. semua tak nak .. hampeh tul .. diaorang nak makan pizza .. hmm .. buleh la .. pizza pun sedap jugak .. hahaha

Pizza Hut Johor Jaya .. first time makan kat sini .. huhu ..

Pizza Hut Johor Jaya tak de tempat makan rupanya kat tingkat bawah .. tempat makan semuanya kat tingkat atas ... wah .. best jugak makan kat tingkat atas .. kitaorang pilih meja yang paling ujung .. kat tepi tingkap .. leh tengok pemandangan dari atas ..

Pemandangan dari atas Pizza Hut .. hujan .. nasib baik tak jem jalan .. lum lagi kot .. orang lum kuar lunch lagi ...

Order yang set 4 orang ... plus kepak ayam honey and spicy 4 ketul ... aiskrim untuk Aisy .. dah tu jek .. jangan bebanyak ordernya .. nanti tak habis ...  pembaziran .. huhu ...

Air yang diorder haruslah coca-cola .. cam tak de pilihan lain pulak .. padahal ada jek pilihan air yang lain .. tapi entah kenapa yer .. setiap kali makan pizza .. mesti minum air coca-cola .. memang sejodoh .. air coca-cola ngan pizza ni agaknya .. hahaha

Sup krim cendawan ... dah ditabur dengan serbuk keju ... pastu aku tabur pulak ngan serbuk lada sulah .. hmm .. rasanya jadi lebih sedap dari biasa ... tak semua tempat letak serbuk keju dalam tray sos ... kadang-kadang yang dalam tray tu cuma sos cili, sos tomato ngan serbuk lada sulah jek ... tak best langsung .. kat sini lengkap .. semua ada .. cehhh .. cam promote suh datang makan kat sini pulak .. haha

Aiskrim Aisy .. nama dia double delite kot .. tak perasan sangat .. haha .. sampai-sampai jek terus kena serbu .. tak sempat nak snap pic .. cissss .. korang ni memang geragok la .. haha ...

Kepak ayam sweet & Spicy .. sedappp .. suka sangat niiii ... sekarang kalau makan kat pizza mesti nak makan kepak ayam ni .. dapat seketul pun jadi lah .. wah .. kemaruk namanya tu ... hahaha


Hawaiian Chicken with Cheeze Lava .. Akma yang order ini pizza .. bedal kasi licin yer ...

Yang ni pizza kesukaan aku .. Super Supereme Beef ... paling sedap dalam banyak-banyak menu pizza .. pada selera aku la .. lain orang lain citarasa .. kannnnn ...

Aisy nak makan sup .. tapi aku suruh dia pandang kamera dulu .. geram jek dia pandang aku .. haha .. rilex la dikkk .. tak lari sup tu .. hahaha

Dia tengok orang semua letak .. dia pun nak letak .. banyak pulak tu .. abis la .. tak sedap la rasa sup dia .. tapi sampai licin sup dihirupnya .. ngan mama punya dikebasnya .. aiskrim pun habis dia makan .. wah .. wah .. tapi pizza dia tak sentuh langsung .. kenyang makan sup ngan aiskrim jek .. tak pe la ya dikk .. janji perut kenyang sudah ...

Semalam jadi model iklan sos ngan model iklan dapur gas .. hari ni jadi model iklan kepak ayam pulak .. agak-agak yang mana paling sesuai .. hahaha ..

Siap makan .. gi tengok-tengok cenderahati kat kedai cenderahati .. tengok-tengok jek .. bukan beli pun .. haha .. Akma jek beli hiasan hp .. buleh la .. wat sejuk hati pekedai tu .. penat dia ikut kitaorang ke hulu ke hilir .. ikut jek .. hahaha ...

Itu lah kedai cenderahati nya .. yang ada bantal peluk kecik kat depan kedai .. Akma yang nak gi tengok .. Tam pun suka jugak nak cuci-cuci mata .. aku ikut jek .. suka jugak sebenarnya .. hahaha

Pastu gerak ke Giant plentong .. Tam nak tengok barang baby kat situ .. hmm .. 1 jam duk membelek-belek sambil kalkulator harga barangan baby .. haha .. aku ngan Aisy malas nak ikut dia .. dia ngan suami dia belek barangan baby .. aku ngan Aisy gi merayap .. Aisy tolak troli .. aku takut jek kena orang ke barang ke .. naya jek kena marah nanti .. sambil tengok sambil ambik .. yang perlu jek .. bahan-bahan nak buat biskut batik ngan sudip non lekat ... hmm ... baru tak lekat coklat kat sudip .. haha .. try petang ni .. menjadi tak percubaan aku ni ... haha ...

Haaa .. belek jangan tak belek .. kira jangan tak kira .. haha ... kira betul-betul .. jangan lari budget .. dan jangan beli banyak-banyak .. nanti pembaziran berlaku ... beli sikit-sikit dulu .. dah bersalin nanti leh tambah lagi kalau tak cukup .. sebab baby ni cepat membesar .. karang tak habis lagi stok baju baru dah tak muat .. hehe ..

Keletihan membelek baju dna barangan baby ... sampai terduduk kat rak baju ... alala siannya mak buyung .. kaki dah krem asik berdiri, berjalan aje ... hahaha ..

Siap semuanya .. gerak hantar Akma balik hostel dulu baru kitaorang balik .. adik ipar aku, Nua bawak kereta dengan tenang sekali ... tak seperti selalu .. bawak cam kat litar sepang jek lagaknya .. haha .. mungkin sebab isteri dia pregnant kot .. tu yang slow sikit gelora darah muda dia tu .. hehe ...

2 comments:

mizz april said...

Salam.Awk ada simpan x num salesman yg awk jmpa 2? Boleh share?;-)

Unknown said...

Blh minta no sales tu tak geng.kwn nk try deal.tq

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...