Monday, July 25, 2011

Durian ooo Durian ...

Abah beli durian ... 7 kilo .. Rm 28.00 ... ada 7 biji ... tak besar ... sedang-sedang jek ... mak kopek semua ... senang nak buat bubur kacang petang nanti ... lagi pun dah merkah kulit dia ... mak kata kalau kulit dah terbukak cam tu .. tak leh simpan lama .. nanti masuk angin .. jadi masam rasa duriannya ... 
Elok buahnya ... 7 biji tu semua elok .. tak de yang busuk pun ... rasanya  .. hmm ... manisnya .. sedapnya ... hehe ... sebenarnya aku ni tak berapa minat makan durian ... dulu-dulu lagik la ... bau durian pun aku dah pening ... inikan pulak nak makan ... lagik la ... aku start belajar makan durian lepas aku kawin ... en.suami yang ajar makan .. hehe .. dan hasilnya .. sekarang aku dah buleh makan durian tanpa rasa pening dan loya ... terima kasih en.suami ... hehe ..
Nak buat bubur kacang durian ni senang jek ... memula, kacang hijau direbus hingga empuk ... lepas kacang dah empuk, masukkan santan kelapa, daun pandan yang disimpul, gula merah atau gula kabung ... masukkan jugak sedikit garam dan gula pasir ... tunggu hingga kuahnya menggelegak ... pastu masukkan durian ... kacau seketika dan siap sudah buburnya ... kalau en.suami suka makan sejuk-sejuk buburnya ... jadi, kena masukkan dalam peti ais la dulu baru leh dimakan ... baru sedap ... 
Buah durian selain sedap dimakan, ianya ada khasiatnya yang tersendiri. Jom kita tengok khasiat buah durian ini. Maklumat ni adalah hasil carian aku di internet.

Buah :
Untuk mencegah dampak dari extensic aging (faktor penuaan dari luar) meningkatkan tekanan darah(zat besi),buah dan akarnya berkhasiat untuk mengatasi bengkak, penyakit kulit, dan penyakit kuning.

Kulit :
Dapat digunakan sebagai obat pengusir nyamuk, untuk mengobati ruam pada kulit (sakit kurap) dan susah buang air besar (sembelit). Kulit buah ini pun biasa dibakar dan abunya digunakan dalam ramuan untuk melancarkan haid. Selain itu kulit durian dapat dipakai sebagai bahan abu gosok yang bagus, dengan cara dijemur sampai kering dan dibakar sampai hancur.

Daun :
Air seduhan daun durian di Malaysia digunakan sebagai antipiretik (pereda demam). Deskripsi tentang khasiat durian itu tercatat dalam kumpulan tulisan Burkill dan Haniff tahun 1930. Caranya, jus daunnya ditempelkan di dahi atau air rebusan daunnya diminum.

Sumber dari : lilyflowers-8

Makan buah durian ni kadang-kadang buat kita alpa ... sebab rasanya yang sedap ... kita pun menyuap le ... lepas seulas, seulas masuk mulut ... sedar-sedar dah 3 biji kita bedal ... haha .. jangan ye ... sebab makan banyak-banyak akan mengundang mudarat pada diri kita ... sebab durian ni panas ... bagi pesakit jantung .. jangan makan banyak-banyak buah durian ni ... cukup sekadar merasa aje ... seulas dua .. bahaya ... bagi orang yang normal ... lepas makan buah durian tu elok le minum air masak yang diletak pada pangsa buah durian tu ... ni petua orang dulu-dulu ... untuk mengelakkan panas dalam ... atau pun minum aje air penyejuk badan cap kaki tiga ... ataupun panggilan glamournya air cap badak ... hehe ...

0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...