Tuesday, December 17, 2019

Resepi : Roti Daging Berkeju


Tonton Video Masak Roti Daging Berkeju

Roti Daging Berkeju

Bahan-bahan :
- 400 gram daging kisar
- 4 ulas bawang putih - cincing
- 1 biji bawang besar - cincang
- 1 peker 50sen lada hitam- tumbuk
- 330 ml susu segar
- 3 biji telur
- 12 keping keju keping
- 200 gram keju parut
- 12 keping roti sandwich
- maggi cukup rasa secukupnya
- 1 sudu kecil garam
- Marjerin untuk gris loyang pembakar

Cara buat : (untuk inti)
- Panaskan minyak
- Masukkan bawang putih dan bawang besar yang telah dicincang
- Kacau hingga bawang layu
- Masukkan lada hitam
- Kacau seketika
- Masukkan daging kisar
- Kacau hingga air daging mengering
- Bila dah kering, angkat dan ketepikan

Cara buat : (roti berkeju)
-Masukkan telur ke dalam susu segar dan kocak hingga telur sebati dengan susu
- Celupkan roti hingga keseluruhan roti kena
- Susun roti ke dalam loyang yang telah digriskan
- Letakkan inti atas roti tadi
- Rata-ratakan
- Carik-carik keju keping atas inti tadi
- Taburkan keju tabur
- Curahkan sedikit bancuhan susu tadi dalam loyang
- Ulang hingga habis lapisan demi lapisan
- Lapisan di atas sekali mestilah roti
- Taburkan cheese di atas roti
- Curahkan lebihan susu ke atas roti
- Bakar pada suhu 200'c selama 15 minit atau hingga keju masak kekuningan .. keju mencair dengan elok
- Angkat dan hidangkan
- Siap

0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...