Thursday, December 12, 2019

Resepi : Ketam Butter Telur Masin


Tonton Video Masak Ketam Butter Telur Masin

Ketam Butter Telur Masin

Bahan-bahan :
- 5 ekor ketam - belah 2
- 3 sudu besar tepung jagung
- 3 ulas bawang putih - cincang
- 2 tangkai daun kari
- 2 biji telur masin - rebus dan lenyek
- 1 biji lada besar - hiris
- 4 biji cili padi - hiris
- 1 sudu besar sos ikan
- 150 gram susu cair
- 50 gram mentega / butter
- minyak untuk menggoreng dan menumis
- serbuk perasa secukupnya
- 100 ml air

Cara buat :
- Gaul ketam dengan tepung jagung hingga sebati tepung keseluruhan ketam
- Panaskan minyak
- Goreng ketam hingga separa garing
- Angkat dan ketepikan

- Panaskan sedikit minyak
- Masukkan mentega/butter
- Gaul hingga cair
- Masukkan bawang putih, daun kari, lada merah dan cili padi
- Gaul sebati
- Biar seketika hingga bawang kelayuan
- Masukkan susu cair
- Gaul seketika
- Bila dah mula mereneh, masukkan telur masin
- Gaul sebati
- Masukkan sos ikan dan serbuk perasa
- Gaul lagi
- Masukkan ketam
- Gaul sebati sehingga semua bahan melekat pada ketam
- Bila kuah mulai pekat, tutup api
- Angkat dan hidangkan
- Siap

0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...