Sunday, October 09, 2016

Daging Kari Kering

Alhamdulilah ... menu untuk makan malam tadi ... sengaja buat versi kering .. biasa buat yang berkuah je kan ... ingatkan lebihan makan malam ni boleh wat lempeng untuk sarapan esok pagi ... tapi licin .. tak sempat nak wat sarapan .. hehehe

Daging Kari Kering

Bahan-bahan:
1/2 kilo daging lembu - hiris nipis
3 sudu sedang serbuk kari - jadikan pes
1 biji bawang besar - hiris
2 ulas bawang putih - hiris
2 sudu sedang lada kering yg diblend
Rempah penumis
5 sudu sedang susu cair
Garam, gula dan serbuk perasa secukup rasa

Cara membuatnya:
  • Tumis bawang besar, bawang putih dan rempah penumis hingga bawang garing
  • Masukkan lada blend, kacau dan biarkan sehingga lada garing
  • Masukkan serbuk kari yang sudah dijadikan pes, biarkan sehingga pecah minyak
  • Masukkan daging dan gaul rata
  • Masukkan air hingga menutupi daging
  • Biarkan mereneh sehingga daging lembut
  • Bila kuah mulai mengering, masukkan susu cair 
  • Perasakan dengan garam,gula dan serbuk perasa 
  • Biarkan sehingga pecah minyak 
  • Angkat dan hidangkan

0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...