Sunday, April 07, 2013

Wajarkah Suami Menemani Isteri Ketika Melahirkan?????

Belek-belek facebook lagi ... dan terjumpa artikel tentang ni ... thanks acik Nisah sebab share artikel ni ... info yang sangat-sangat berguna .. tambahan pulak tengah menanti detik melahirkan ini ... cehhh .. padahal ada 4 bulan lagi .. hahaha ... so ... kepada para suami di luar sana khususnya wife sedang pregnant jeling-jeling la info tentang wajarkah suami menemani isteri ketika saat melahirkan ... terutamanya kepada en.suami ku la ... hehe ...

sekadar gambar hiasan ... pic from facebook 

Wajarkah suami menemani isteri bersalin?

Apa kebaikan-kebaikan yang boleh diperolehi?

1. Meredakan debaran di hati isteri
Saat-saat ingin melahirkan anak mestilah saat yang mendebarkan, bukan isteri sahaja yang berdebar, malah suami juga. Kehadiran suami di sisi isteri dapat meredakan debaran yang dirasai isteri. Jadi, sama-sama dapat meredakan debaran antara satu sama lain.

2. Meredakan kesakitan isteri
Kehadiran suami di sisi juga dapat meredakan kesakitan yang ditanggung oleh isteri walaupun hanya sekadar mengusap belakang isteri ketika kontraksi atau sekadar memberi kata-kata perangsang.

3. Menimbulkan keinsafan di hati suami
Secara tak langsung, boleh timbul keinsafan kepada suami apabila melihat kesakitan yang ditanggung oleh isteri dalam usaha memberikan zuriat yang diinginkan.

4. Lebih menyayangi dan menghargai isteri
Apabila melihat betapa susahnya isteri melahirkan anak, bertarung nyawa dan menanggung segala kesakitan, boleh memberi keinsafan kepada suami untuk lebih menyayangi dan menghargai isteri. Hargailah isteri anda, wahai sang suami.

5. Lebih menghargai keluarga
Melihat proses bersalin, boleh membuatkan kita lebih menghargai keluarga, bukan setakat kepada isteri dan anak-anak, malah juga kepada ibu yang melahirkan kita. Seperti mana kesakitan yang ditanggung oleh isteri, begitu jugalah kesakitan yang ditanggung oleh ibu saat melahirkan kita.

Bagaimana suami boleh membantu, jika takut melihat darah?
Suami yang takut melihat darah, masih boleh menemani isteri pada peringkat awal (tahap pertama proses kelahiran). Pada tahap ini, isteri akan mengalami kontraksi yang lebih kerap. Suami boleh membantu dengan cara:
- Memegang tangan isteri untuk menenteramkannya
- Mengurut bahagian belakang isteri untuk mengurangkan kesakitan
- Mengelap muka isteri apabila berpeluh
- Membasahkan bibir dengan air atau ketulan ais serta beri air kepada isteri

Banyak kebaikannya kannn ... tapi kan aku ni sedikit manja kalau en.suami ada .... contohnya masa melahirkan anak pertama dulu ... en.suami ada menemani saat melahirkan ... waduhhh ... asik nak tengok dia jek ... tak de semangat langsung ... sakit sikit dah merengek ... hahaha ... manja lebih la ... sampai kena bantuan baru dapat melahirkan ... berbeza betul masa anak kedua ... en.suami ada jugak tunggu kat luar ... tapi memandangkan hari tu adalah ari ahad dan kekurangan misi ... diaorang tak panggil en.suami ku masuk ke dalam dewan bersalin tu ... jadi dalam bilik tu cuma ada aku dan seorang misi yang ditugaskan menyambut kelahiran anak kedua ku ... semangat dan keberanian yang sungguh luar biasa aku rasakan ... haha ... bila resa tu datang ... terus teran dan alhamdulilah ... baby keluar tanpa perlu di bantu dengan alat atau guntingan di alat sulit .... syukur sesangat .... tapi memang ler best kalau en.suami ada di sisi ketika kita bergelut dengan kesakitan di saat nak melahirkan ... sekurang-kurangnya lega jugak kannn ... lagi satu misi pun tak leh ler over-over sangat mulutnya ... yer la kann .. ada en.suami kita kat sebelah ... karang kalau lancang sangat mulut misi tu .. ada yang kena makan tapak tangan ... hahaha ... ada ker???? brutal sungguh ... 

0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...