Wednesday, March 27, 2013

Ketupat Segera Dan Kari Daging


Hari ni masak kari daging yang dimakan bersama ketupat segera ... permintaan dari anak-anak dan en.suami .. nak makan puas-puas sebelum mama bersalin ... maklum le .. due lagi 2 minggu nak raya ... anak-anak dan en.suami rasa tak best sebab tak dapat makan kari daging air tangan ku di pagi raya ... hehe ... sian diaorang kannn ... sooo ... kena masakkan ler kari daging ni selalu ... sampai mereka kata dah tak mau la mama kari daging .. dah jemu .. hahahaha ... boleh gitu ...

Ketupat segera jenama Adabi ... semestinya pilihan dari dulu dan selamanya .. haha 

Kari daging ngan kentang ... marveles ... sedap tak hinggat ... hahaha .. puji masakan sendiri ... masuk bakul naik liff .. hahaha 

Resepi kari daging dah buat entrynya dulu ... klik sini untuk mendapatkan resepi kari daging ... kari daging ni adalah resepi dari arwah bapa mertua ku ... keluarga belah en.suami memang sukakan masakan kari daging ni ... menu wajib setiap kali hari raya ... tapi raya tahun ni tak ada kari daging ... mesti terasa kelainannya kannn ... hehe ... apa nak buat ... kannnn ... tukang masak kari daging di pagi raya dalam pantang ... hehe ...tapi tak de salahnya kalau aku bagi lagi sekali resepi kari daging ni sekali lagi kannn .. hehe .. saja tengah rajin nak menaip ni .. tak de kerja sebenarnya .. hahaha ... jom layan resepi kari daging yang sungguh marveles ni ...


Kari Daging
Bahan-bahan :
1 kilo daging - rebus dan hiris nipis
3 biji kentang - potong sederhana besar
30 batang lada kering - rebus dan blend
5 biji bawang merah - ditumbuk
4 ulas bawang putih - ditumbuk
1/2 inci halia - ditumbuk
1 peket (0.50sen) rempah penumis (kayu manis, buah pelaga, bunga cengkih, lada putih, bunga lawang)
11/2 peket (yg kecik) serbuk kari daging
1/2 peket (yg kecik) serbuk kurma
1 sudu besar serbuk perencah sup
2 tangkai daun kari
1 kotak santan (ayambrand)
Garam secukup rasa
Ajinomoto secukup rasa
Gula secukup rasa
Air rebusan daging (untuk kuahnya)
Perahan air asam jawa (sedikit)
Minyak untuk menumis

Cara membuat :
Tumiskan bahan tumbuk, rempah penumis dan daun kari hingga garing
Masukkan lada kering yang sudah diblend tadi. Biarkan ia garing
Satukan serbuk kari daging, serbuk kurma dan serbuk perencah sup di dalam mangkuk. Bancuh dengan sedikit air
Masukkan bancuhan itu kedalam periuk yang berisi bahan-bahan yang telah ditumis tadi
Kacau dan biarkan ia memekat
Masukkan kentang dan daging
Masukkan juga air rebusan daging tadi dan air perahan asam jawa
Biarkan seketika sehingga kentang empuk
Bila kentang dah empuk dan kuah mulai mengering,
Masukkan santan dan gaul rata
Masukkan garam, gula dan ajinomoto
Gaul sebati dan rasakannya
Biarkan mereneh seketika (jangan lama-lama, nanti santan pecah tak sedap)
Bila kuah nampak pekat, tutup api dan hidangkan




0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...