Thursday, September 06, 2012

Cucur Keju Dari Adabi

Sarapan pagi tadi, aku goreng cucur perasa keju ... semalam kan en.suami teruja soping kat Econsave ... macam-macam yang diamik nya ... salah satunya adalah cucur keju ... produk dari Adabi lerr ... aku tak kisah ... masakkan jek ... hehe ... lagipun mudah dan senang menyediakannya ... ikut jek arahan kat belakang peket tu ... hehe ... jom tengok cara-cara buat cucur keju dari Adabi ni ...

Ni lah cucur keju nya yang telah siap digoreng ... makan panas-panas baru sedap ... hehe

Bahan-bahan yang diperlukan tak banyak ... cuma perlukan tepung cucur keju Adabi ni 1 peket ... air sebanyak 170 ml ... minyak untuk mengoreng ... tu jek ... mudah kan ... hehe ...

Ini ler dia tepung cucur keju Adabi ... terbaru di pasaran 

Ni air masak ... kat cawan tu ada sukatan ... tak jelas sangat .. hehe ... sukatan yang diperlukan cuma 170 ml sahaja .. jangan terlebih atau terkurang ... sebab ianya akan memberikan hasil yang berlainan dari yang di syorkan ... gituuuu ... hehe

Cara menyediakan jugak amat mudah ... semua orang tau buat kann .. hehe ... just follow arahan kat belakang peket tepung cucur ni jek ... tak perlu tambah apa-apa .. jom tengok caranya ... 

1. Masukkan tepung cucur Adabi ke dalam mangkuk besar ... kalau mangkuk kecik macam susah nak membancuhnya nanti ... kannnn

2. Masukkan air sedikit ke dalam tepung cucur Adabi tadi

3. Gaul sebati tepung cucur Adabi tadi bersama air tadi

4. Ulangi proses memasukkan air sedikit demi sedikit sehingga tepung cucur menjadi bancuhan tepung yang seperti ini ... teruskan mengaul bancuhan sehingga bancuhan mengeluarkan gelembung udara ... 

5. Panaskan minyak dalam kuali .. pastikan api sederhana sahaja ... bila minyak dah panas .. masukkan bancuhan tepung cucur Adabi ke dalam kuali ... gunakan tangan untuk menjumput bancuhan tepung cucur atau gunakan sudu ... yang mana senang lerr ... terpulang pada anda ... tapi jangan letak banyak-banyak dalam kuali tu sebab cucur nya akan mengembang sendiri  ... 

6. Dah pun siap cucur keju aku ... walaupun tak jadi bulat-bulat sangat .. rasanya tetap sedap ... yang penting tepung nya gebu dan lembut ... sodapppp .. cuba ler yerrr ... hehe

2 comments:

Sky Before Pinky said...

sedap ke?? warne dah cam cheese powder je..hehe.. tak muak ke

aznanie said...

salam sky before pinky ...

rasa dia buleh tahan ler ... tak de rasa keju sangat ... bau ader sikit ... kalau nak kelainan buleh ler try ... hehe

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...