Friday, October 21, 2011

Resepi Ikan Pari Bakar With Sambal


Ikan Pari Bakar With Sambal
Bahan-bahan Utk Ikan :
Ikan pari - dibuang perut dan dibersihkan dengan air asam
Garam
Asam jawa
Daun pisang untuk membakar ikan pari

Bahan-bahan Utk Sambal :
Lada kering - direbus dan diblend
Bawang merah - di blend
Bawang putih - di blend
Belacan - ditumbuk
Serai - diracik halus dan ditumbuk
Garam, Gula, Ajinomoto secukup rasa
Air asam jawa
Limau kasturi - untuk diperah di atas ikan yang telah dicurah sambal

Cara-cara Membakar Ikan Pari :
Lumurkan ikan pari dengan asam jawa dan garam
Letakkan daun pisang di atas kuali leper
Bakarlah ikan pari sehingga masak di kedua-dua belah ikannya
Setelah masak ketepikan ikannya

Cara-cara Membuat Sambal :
Blendkan lada kering, bawang merah dan bawang putih sehingga hancur
Tumbukkan serai dan belacan sehingga serai lumat
Tumiskan bahan tumbuk sehingga garing dan masukkan bahan blend
Tumiskan jugak bahan yang diblend tadi sehingga garing
Masukkan air asam jawa sedikit
Masukkan garam, gula dan ajinomoto secukup rasa dan gaul rata semua bahan
Bila sambal sudah nampak memekat, angkat dan curahkan sambal di atas ikan
Letakkan limau kasturi yang dipotong hujungnya diatas sambal ikan
Boleh dimakan bersama nasi putih atau nasi goreng ..

3 comments:

shahblogger said...

Whoowwwwww sangayt menggamit selera

roy john said...

pari memang terbaik

gonyez gandrung said...

Wahh,,,kayanya best nich,,,nak try lah

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...