Saturday, October 22, 2011

Aisy Masa Baby .. Comeeelll Sangat .. Hehe

Hari pertama Aisy dilahirkan ...

Hehe .. saje nak mengimbau kenangan dolu-dolu ... masa Aisy baru dilahirkan ..aku ingat lagi ari tu ari jumaat ... aku dah rasa sakit .. en.suami bawak gi klinik kesihatan .. selepas di periksa oleh nurse .. dia suruh aku gi hospital sebab dah ada tanda nak bersalin ... sebelum pergi hospital tu balik rumah mak dulu sebab nak ajak mak pegi sekali .. tapi heran dah tak rasa sakit la pulak ... tapi sebab dah ada arahan masuk wad .. pergi jek la ... sampai hospital kena periksa lagi ... kena masuk air la pulak ... bila nurse tu tengok aku cam tak de tanda orang nak bersalin pun .. nurse tu anto masuk wad .. haaa ko ...  3 ari duduk wad bersalin tapi baby tak lahir-lahir jugak .. hehe .. mintak balik ngan dokor tapi tak dapat sebab jalan dah bukak 3 cm ... hmm ... dari ari jumaat sampai ahad, tak bergerak 3 cm tu .. macam stuck kat situ ... sakit pun tak ... duduk jek tengok orang masuk keluar wad .. bosan betul .. haha ...

Hari-hari kena scan jantung baby ... penat betul .. lama pulak tu prosesnya ... hmm .. nak tak nak kena jugak la ikut arahan nurse tu .. tak leh la nak melawan kan .. hehe .. sehinggalah seorang nurse tu pecahkan air ketuban ... masa tu barulah rasa sakit nak bersalin tu datang ... terus tak berhenti-henti sakitnya .. rasa nak tercabut pinggang menahan sakit .. terus diaorang bawak turun ke bilik bersalin ... masa tu kul 1 ptg ... pukul 3 ptg aku dah selamat melahirkan seorang baby boy ... dengan berat 2.7 kilogram ... hehe .. kecik jek ... patut la senang ... tak yah teran kuat-kuat .. dia terus jek meluncur keluar .. sampai nurse tu tak sempat nak buat apa-apa ... nak minum air selusuh pun tak sempat .. alhamdulilah ... terima kasih YA ALLAH .. kerana mempermudahkan kelahiran bayi ku ini ...

Baru naik dari bilik bersalin ke wad .. letak baby atas katil sebelah ibu .. senang nak menyusukan bayi ... dah tidur baru masuk dalam baby court ...

Berbuih-buih mulut menunggu first time nak menyusu ... hehe

Mata dia pejam aje .. payah nak tengok mata dia ...

Ayen dah jadi abang ... dah tak leh manja-manja lagi .. hehe ... tu yang dia tak suka dengar tu .. dia nak manja jugak ... hehe ...

Aisy di hari kedua dilahirkan ... masa ni menunggu abah dia datang amik selepas dibenarkan balik ...

Abang tidur dengan adik dia ... sayang sangat le tu adik dia tu .. hehe

Adik nangis tepi telinga pun tak sedar la abang ni .. haha .. tidur betul tu ...

Aisy dimandikan oleh mama dia ... mandi dalam besen atas meja .. haha .. tak nangis pun .. best ke mandi ... hehe ...

Ini lah rupa Muhammad Aisy Ilham sekarang ... dah 4 tahun umurnya ...

2 comments:

armouris said...

info tentang berpantang selepas bersalin di SIHAT SELALU - Bagaimana Bertungku Dengan Mudah Semasa Berpantang

aznanie said...

thanks for the info ...

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...