Sunday, August 07, 2011

Resepi Cekodok Pisang

Cekodok Pisang / Jemput-Jemput Pisang
Bahan-bahan :
Tepung gandum
Pisang kapas - dilenyek
Gula
Garam
Minyak untuk mengoreng

Cara membuat :
Lenyekkan pisang bersama gula dan garam dalam mangkuk
Masukkan tepung gandum sedikit demi sedikit
Jangan masukkan semua takut terkeras adunannya
Bila bancuhan tepung sedang-sedang cairnya, bolehlah masukkan sesudu bancuhan tepungnya ke dalam kuali yang telah panas minyaknya
Goreng sehingga habis bancuhan tepungnya

*Ni menu buka petang ni ...menu lain nasi putih, asam pedas ayam daun kesum dan kangkung goreng belacan .. bersama jus jambu batu .. nyum .. nyum ..

2 comments:

Anonymous said...

Sy nak bg satu tips, camner nak lenyek pisang kalau takde pelenyek? Senang jer, guna bontot gelas. Dulu wan slalu buat sbb zaman dulu pelenyek tak dicipta lg :)

aznanie said...

salam ..
cara saya pulak .. saya gentel pisang yang belum dikopek kulit menggunakan kedua belah telapak tangan hingga pisang tu lembek .. kemudian, kopek kulitnya dan lenyek guna senduk kayu atau senduk plastik .. lenyek bersama gula dan garam .. baru serata rasa manis dan masin nya .. sebab takut tepecah pulak gelas kalau di buat lenyek ... hehe ..

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...