Friday, July 22, 2011

Ketam Lemak Cili Api Vs Sotong Goreng Tepung

Pagi tadi gi gerai ikan .. nampak ketam .. segar-segar dan berat ketamnya ... baru datang pagi tadi kata pakcik tu ... sekilo Rm 16.00 jek ... aku pun pilih le ... pilih yang berat-berat ketamnya ... 4 ekor jek dah sekilo ... haha .. tak pe .. potong 2 ketamnya nanti ... lagi pun makan 4 beranak jek ... cukup le tu .. hehe .. pastu terpandang pulak sotong ... amboi .. besar-besar sotongnya ... keras lagi dagingnya ... mata tak merah lagi ... sekilo Rm 16.00 jugak ... aku beli 1/2 kilo jek ... dah terbayang sotong goreng tepung ... hehe ..

Ayen mintak ketam goreng jek .. en.suami nak makan ketam masak lemak cili api ... hmm ... buat jek la dua-dua pun ... 2 ekor goreng ... 2 ekor masak lemak cili api .. hehe ... adil dan saksama ... aku nak makan sotong goreng tepung ... harap-harap menjadilah sotong goreng tepung aku ni .. hehe ...
Nak masak ketam lemak cili api ni mudah aje ... memula, bersihkan ketam dan ketepikan .. pastu tumbuk bawang merah, bawang putih, halia dan cili api dalam lesung batu .. kalau nak blend pun buleh .. tapi kalau masak sikit, tumbuk jek la .. pastu, masukkan bahan tumbuk ke dalam periuk ... masukkan asam keping dan serai yang telah diketuk ... masukkan ketam dan sedikit air berserta serbuk kunyit sedikit ... biarkan ketam mereneh sebentar .. bila isi ketam sudah kelihatan keputihan .. masukkan santan ... masukkan jugak garam, gula, ajinomoto ... kacau-kacau ... jangan biarkan kuah menggelegak terlalu lama ... nanti santan pecah ... bila kuah menggelegak jek terus tutup api ...
Aku cuma letak kunyit dan garam jek untuk menggoreng ketam ... lepas ketam digaul bersama kunyit dan garam ... goreng ketam dalam minyak yang telah betul-betul panas ... minyak kena banyak ... baru sedap rasa ketam ... jangan garing sangat .. nanti isi ketam melekat kat kulit dia ... payah nak tanggalkan ... bila dah kekuningan warna ketam itu ... terus angkat ...
Sotong goreng tepung ... memula, bersihkan sotong .. potong bulat-bulat sotongnya ... pastu masukkan telur pada sotong dan digaulkan ... pastu amik tepung goreng ayam dan gaulkan pada sotong tadi ... tak yah bancuh dalam air tepungnya .. air pada sotong tu dah cukup untuk melekatkan tepung tadi ... pastu goreng terendam dalam kuali yang minyaknya telah benar-benar panas ... bila sotong kelihatan keputihan dan tepungnya sudah kekuningan ... angkat dan toskan minyaknya ...

Dah pun siap lauk untuk makan tengahari ari ni ... nyam ... nyam ... laponya .. hehe ...jemput makan ...

0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...