Tonton Video Masak Urap Pucuk Ubi Bersama Ikan Cencaru Sumbat Lada
Urap Pucuk Ubi
Cencaru Sumbat Lada
Bahan : (Utk Urap)
- 200 gram pucuk ubi - celur dan hiris
- 100 gram taughe - celur
- 10 ekor ikan bilis - buang isi perut
- 5 helai daun cekur - hiris halus
- 3 ketul ubi cekur - hiris
- 3 biji bawang merah - hiris
- 3 ulas bawang putih - hiris
- 1/2 inci kunyit hidup - hiris
- 150 gram kelapa parut - ambil yang putih sahaja
- 2 sudu sedang gula merah
- 5 biji cili padi - potong
- 1 biji lada merah - potong
- garam dan serbuk perasa secukupnya
Cara buat : (Utk Urap)
- Blend bawang merah, bawang putih, lada merah,lada cili padi, ubi cekur, kunyit hidup, ikan bilis, garam, gula merah dan serbuk perasa hingga lumat
- Panaskan sedikit minyak
- Tumiskan bahan blend hingga agak garing
- Masukkan kelapa parut
- Gaul rata
- Bila kelapa telah sebati dengan bahan tumisan dan agak kering, boleh tutup api
- Masukkan kelapa tadi ke dalam bekas besar
- Masukkan pucuk ubi, taughe dan daun cekur
- Gaul sebati semua bahan
- Perasakan rasanya (jika kurang garam, boleh la ditambah)
- Siap
Bahan : (utk ikan)
- 3 ekor ikan cencaru - belah belakang
- 3 sudu besar lada blend
- 1 sudu besar sos ikan
- asam jawa dan serbuk perasa secukupnya
Cara buat : (utk ikan)
- Lumur ikan dengan asam jawa keseluruhan ikan
- Dalam bekas lain, masukkan lada blend bersama sos ikan dan serbuk perasa
- Gaul sebati
- Sumbat belahan ikan dengan lada blend tadi
- Panaskan minyak
- Goreng ikan hingga garing di kedua-dua belah ikan
- Angkat dan hidangkan bersama urap
- Siap
0 comments:
Post a Comment