Tonton Video Masak Murtabak Cheese Kulit Popia
Murtabak Cheese Kulit Popia
Bahan-bahan :
- 11 keping kulit popia
- 400 gram daging kisar
- 1/2 biji bawang holand - cincang
- 3 ulas bawang putih - cincang
- 1/2 batang lobak merah - dadu kecil
- 1 biji kentang - dadu kecil
- 3 sudu sedang serbuk rempah kari - bancuh dengan sedikit air
- 1 sudu besar sos ikan
- 1 sudu besar sos tiram
- 2 sudu besar gula pasir
- 3 biji telur - kocak
- 11 keping keju slice
- sedikit bancuhan tepung - untuk melekatkan kulit popia
- minyak untuk menumis inti
- minyak untuk menggoreng murtabak
Cara buat : (inti murtabak)
- Panaskan minyak
- Tumiskan bawang holand dan bawang putih hingga garing
- Masukkan rempah kari yang telah dibancuh
- Kacau dan biarkan pecah minyak
- Masukkan lobak dan kentang
- Biar seketika hingga lobak dan kentang empuk
- Masukkan daging kisar
-Kacau sebati semua bahan
- Masukkan sos ikan, sos tiram, gula, garam dan serbuk perasa
- Kacau sebati dan biarkan seketika hingga inti kering sedikit
- Angkat dan ketepikan
Cara buat : (murtabak cheese)
- Ambil kulit popia
- Letak keju di tengah-tengah
- Letak inti di atas keju
- Lipat kulit popia menutupi inti
- Dihujung kulit popia sapukan bancuhan tepung yang dijadikan gam
- Ulang proses tersebut hingga inti dan kulit popia habis
Cara buat : (proses memasak murtabak cheese)
- Panaskan sedikit minyak
- Goreng murtabak hingga garing kedua-dua belah
- Angkat dan hidangkan
- Siap
0 comments:
Post a Comment