Friday, December 13, 2019

Resepi : Mee Hong Kong


Tonton Video Masak Mee Hong Kong / Mee Kantonis


Mee Hong Kong / Mee Kantonis

Bahan-bahan : (untuk mee)
- 500 gram mee kuning
- 4 biji telur
- segenggam lobak merah

Cara buat : (untuk mee)
- Pecahkan 1 biji telur dan kocakkan
- Dalam bekas, masukkan mee kuning anggaran sorang makan bersama sedikit lobak merah
- Curah telur tadi dalam mangkuk mee
- Kacau hingga semua bahan bercampur sebati
- Panaskan sedikit minyak
- Masak hingga garing kedua-dua belah
- Ulang proses tadi hingga mee habis
- Ketepikan

Bahan-bahan : (untuk kuah)
- 200 gram isi ayam - potong dadu
- 3 ulas bawang putih - cincang
- 3 biji lada cili hijau - belah tak putus
- 1 pokok sawi hijau - potong sedang
- 1/2 batang lobak merah - hiris nipis panjang
- 1/2 pokok kobis bunga - potong kecil
- 10 ketul fishball - belah 2
- 2 sudu tepung jagung - bancuh dengan sedikit air
- 1 sudu besar lada sulah
- 2 sudu besar sos tiram
- 1 sudu besar sos ikan
- 700 ml air
- garam dan serbuk perasa secukupnya
- minyak untuk menumis

Cara buat : (untuk kuah)
- Panaskan minyak
- Tumis bawang putih dan lada cili hijau
- Bila garing, masukkan isi ayam
- Gaul sebati
- Masukkan fishball
- Gaulkan
- Masukkan air
- Masukkan sos tiram, sos ikan dan lada sulah
- Gaulkan
- Masukkan lobak merah dan batang sawi
- Gaul lagi
- Masukkan bancuhan tepung jagung
- Gaul (tambah air jika perlu)
- Perasakan dengan garam dan serbuk perasa secukupnya
- Masukkan kobis bunga dan daun sawi
- Bila menggelegak dan kuah cukup likatnya, tutup api

Cara buat : (utk mee hong kong)
- Masukkan mee kuning dalam bekas
- Curahkan kuah ke atasnya
- Siap

0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...