Thursday, December 19, 2019

Resepi : Ikan Pari Bakar Sambal


Tonton Video Masak Ikan Pari Bakar Sambal


Ikan Pari Bakar Sambal

Bahan-bahan : (untuk Ikan)
- 1 ekor ikan pari - buang perut dan insang sahaja
- garam dan asam jawa secukupnya

Cara Buat : (untuk Ikan)
- Lumurkan ikan pari dengan asam jawa dan garam secukupnya
- Lumur rata-rata luar dan dalaman ikan
- Lapikkan daun pisang pada kuali
- Bakar ikan hingga masak di kedua-dua belah
-Bila dah  masak, angkat dan ketepikan

Bahan-bahan : (untuk sambal)
- 1 mangkuk lada blend (anggaran 20 batang lada kering)
- 1 batang serai - hiris
- 1 biji bawang besar - hiris
- 3 ulas bawang putih - hiris
- 1 inci halia - hiris
- 1 inci belacan
- 1 biji tomato - dadu
- 1 sudu besar sos ikan
- 1 sudu besar gula pasir
- 2 sudu besar gula merah
- garam dan serbuk perasa secukupnya
- 3 biji limau kasturi

Cara buat : (untuk sambal)
- Blend bawang putih, bawang besar, serai, belacan, halia hingga lumat
- Panaskan minyak
- Tumis bahan blend hingga pecah minyak
- Masukkan lada blend
- Kacau dan biar hingga pecah minyak
- Masukkan sos ikan, gula merah, gula pasir, serbuk perasa dan garam secukupnya
- Gaul sebati
- Masukkan sedikit air
- Kacau rata
- Masukkan tomato dan tunggu hingga kuah menjadi sedikit pekat
- Tutup api

- Angkat dan curah atas ikan bakar tadi
- Perahkan limau kasturi atas ikan secukupnya
- Siap


0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...