Tuesday, November 15, 2016

Lempeng Cicah Sambal Tumis Telur

Sarapan pagi ni .. lempeng cicah sambal tumis telur ... anak-anak makan bertambah ... sedap katanya .. en.suami pun suka ... buat 20 keping lempeng sekali hadap je ... punya la banyak makan .. kenyang sampai tengahari .. hehehe

Lempeng Cicah Sambal Tumis Telur

Lempeng 
Bahan-bahan:
1/2 kilo tepung gandum
1 sudu sedang garam
1 sudu kecil minyak masak
Air setengah mangkuk (agak-agak ikut kecairan bancuhan)
Cara membuatnya:
  • Satukan semua bahan dalam mangkuk besar
  • Gaul rata nya hingga sebati
  • Bancuhan jangan pekat dan terlalu cair
  • Masak dengan api kecil di atas kuali leper non stik (lagi baik)
 Sambal Tumis Telur
Bahan-bahan:
2 biji telur - goreng hancur
1/2 biji bawang besar - tumbuk
1 ulas bawang putih - tumbuk
5 sudu besar lada blend
Garam, gula dan serbuk perasa secukupnya

Cara membuatnya:
  • Tumis bahan tumbuk hingga garing
  • Masukkan lada blend dan biarkan lada garing
  • Masukkan telur dan kacau sebati
  • Masukkan sedikit air dan kacau lagi
  • Perasakan dengan garam, gula dan serbuk perasa
  • Biarkan sebentar 
  • Angkat dan hidangkan

0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...