Asam Pedas Ikan Pari
Bahan-bahan :
- 1 ekor ikan pari - potong sederhana kecil
- 30 biji lada kering - rebus dan blend
- 3 biji bawang merah - ditumbuk
- 2 ulas bawang putih - ditumbuk
- 1/2 inci halia - ditumbuk
- 1 sudu besar sos tiram
- 1/2 sudu teh serbuk kunyit
- Garam, gula dan ajinomoto secukup rasa
- 1 cawan air asam jawa
- 4 tangkai daun kesum (pucuk yang muda)
- Basuh ikan pari yang telah disiang dan dipotong dengan asam jawa atau perahan limau (untuk membuang bau hanyir ikan pari)
- Panaskan minyak dalam periuk
- Tumiskan bahan tumbuk hingga garing
- Masukkan lada kering yang telah diblend tadi
- Kacau hingga lada garing
- Masukkan sos tiram, serbuk kunyit, gula, garam dan ajinomoto
- Kacau sebati semua bahan
- Masukkan ikan pari
- Kacau lagi
- Masukkan air asam jawa
- Tambah air mengikut paras ikan dalam periuk (sebaik-baiknya air dapat menyamai paras ikan)
- Biarkan ia mereneh sebentar
- Masukkan daun kesum dan kacaukan ia
- Tutup api dan hidangkan
0 comments:
Post a Comment