Bahan-Bahan sate :
- 400 gram daging/ayam (tanpa tulang) - dipotong kecik
- 1/2 sudu teh garam
- 40 gram gula
- lidi sate - direndam dengan air
- 3 sudu besar minyak masak
- 1 batang serai -dititik utk merenjis sate
- 4 ulas bawang merah
- 2 cm kunyit hidup
- 2 biji buah keras
- 1 cm lengkuas
- 1/2 sudu besar ketumbar - disangai
- 1/2 sudu teh jintan manis - disangai
- 1/2 sudu teh jintan putih - disangai
- 2 sudu besar air asam jawa sederhana pekat
- 4 sudu besar santan ( ganti dgn susu cair pun boleh)
- 1 batang serai
- Perap daging/ayam dengan bahan kisar, garam dan gula selama 3 jam ( lebih elok diperap semalaman)
- Cucuk daging/ayam pada lidi sate
- Lebihan bahan perap dicampur dengan 3 sudu besar minyak masak dan renjis gunakan serai yang telah dititik semasa proses pembakaran sate.
Kuah Kacang Sate
Bahan-Bahan Kuah Kacang :
- 300 gram kacang tanah - disangai
- 100 gram gula pasir
- 150 gram gula merah
- 40 gram asam jawa
- 1 sudu kecil garam
- 1 sudu kecil serbuk kunyit
- 1 cawan minyak masak
- 2 biji buah keras
- 1 sudu besar ketumbar biji - disangai
- 1 sudu kecil jintan putih - disangai
- 1 susu kecil jintan manis - disangai
- 2 hiris lengkuas
- 2 hiris halia muda
- 20 tangkai lada kering - direbus
- 7 ulas bawang merah
- 5 ulas bawang putih
- 7 batang serai - dihiris
- 20 gram udang kering
- Satukan gula merah dan asam jawa - diramas dengan air yang cukup untuk mendapatkan 500 gram air asam jawa
- Bancuh kacang tanah kisar
- Satukan semua bahan dan gaul rata
- Panaskan minyak dalam kuali dan tumis bahan kisar hingga garing
- Masukkan gula, garam, ajinomoto dan serbuk kunyit dan gaul rata
- Masukkan bancuhan gula merah, air asam jawa dan kacang tanah tadi ke dalam bahan tumis
- Masak atas api yang sederhana hingga keluar minyaknya
2 comments:
macam mana nak buat daging nya lembut dan tidak keras seperti getah tayar..
sedap makan satay ni. tapi risau takut berat naik.. lepas makan biasa makan minyak ikan je nak kasi bakar semua lemak2
satay tu... hehe
Post a Comment