Puding kastard berkuah .... yang dibuat by aku .. hehe
Puding Kastard Berkuah
Puding Kastard
Bahan-bahan:
Tepung kastard
Susu cair
Gula
Jagung krim
Air sebanyak yang diperlukan
Garam secukup rasa
Cara membuat :
Tepung kastard di masukkan dalam periuk
Masukkan juga susu cair, gula, garam sedikit
Kacau semua bahan sehingga sebati
Masukkan jagung krim dan kacau lagi
Bukak api perlahan, letak periuk tadi di atasnya
Kacau hingga menjadi likat, pekat dan berkilat
Angkat dan masukkan dalam loyang atau acuan
Biarkan sejuk sebelum di potong
Kuah Puding
Bahan-bahan :
Susu cair
Gula
Buah-buahan dalam tin (samada koktail buah campuran atau laici atau longan - terpulang)
Air secukupnya
Garam sedikit
Tepung kastard - sedikit sahaja
Cara membuat :
Masukkan semua bahan kecuali buah-buahan
Kacau hingga sebati
Bukak api perlahan, letakkan periuk tadi di atasnya
Kacau-kacaukan sehingga semua bahan sebati
Angkat dan sejukkan
Dah sejuk, baru masukkan buah-buahan dan simpan dalam peti sejuk ...
*Puding ni sedap dimakan ketika sejuk .. kalau letak ais pun buleh tapi ais kan merubah stuktur kuah
Puding kastard berkuah - fokus dekat sikit ... ni puding yg diberi oleh kawan ku, Saripah Comel .. thanks yer ...
0 comments:
Post a Comment