Nasi jagung ... popular dah sekarang sebagai makanan kenduri kawen .. nasi minyak ngan nasi beriani dah mulai merosot kepopularitiannya .. hehe ...
Daging masak bistik ... lauk ni pun dah popular .. kalau dulu biasanya daging masak kurmak atau masak kicap .. sekarang dah lain .. biasalah .. kena ikut perubahan zaman .. gituuuu .. mungkin sebab daging lebih sedap dimasak dengan cara ini ... tapi memang sedap daging bistik ni ... try kalu tak caya .. hehe ...
Yang ni satu lagi kelainan ... ayam masak kari kering ... guna ayam tua .. ayam muda tak sesuai .. sebab dia dimasak lama untuk keringkan kuah kari itu ... kalau dulu ayam kebiasaannya masak merah .. sekarang dah jarang masak merah .. bukan apa menjimatkan kos ... kalau masak ayam masak merah .. ayamnya di goreng dahulu ... jadi, minyak bekas goreng ayam itu terbiar cam tu jek .. kalau masak kari tak perlu digoreng dahulu .. terus sahaja di tumis dan dimasak .. sebab itulah agaknya ramai yang memilih menu ayam masak kari kering ini .. jimat dan tidak membazir .. hehe ....
Dalca kambing .. didalamnya ada terung, kentang, lobak, lemak dan daging kambing, kacang dal ... dimasak sebagai dalca ... memang sedap .. kacang dalnya empuk .. kentang dan lobak pun empuk ... terung pun masak sedang-sedang jek ... best la .. kepada pengemar dalca mesti suka ... makan dengan roti canai pun sodap dalca ni .. sebab dia pekat ... melekat jek kat roti kalau dicicah .. nyum .. nyum .. bestttt sangat la .. hehe ...
Kepada pengantin barunya , Ijan dan pasangannya .. diucapkan tahniah dan selamat pengantin baru .. semoga berbahagia dan berkekalan hingga ke akhir hayat dan seterusnya ke syurga .. amin .. dan untuk bapak dan mak pengantin, Cik Amit dan Cik Yah .. selamat menerima menantu perempuan pertama dalam keluarga .. maklum le Ijan kan anak sulung ... baru ni lah yang kawen ... dan tak lupa selamat mengokot ... hehe ....
0 comments:
Post a Comment