Bahan-bahan :
- 300 gram biskut marie - dipatah 4
- 200 gram milo
- 250 gram susu pekat
- 2 biji telur
- 3 sudu besar planta / butter
- Satukan semua bahan di dalam kuali kecuali biskut marie
- Kacau hingga semua bahan sebati
- Gunakan api yang paling kecil
- Kacau lagi hingga bancuhan coklat menjadi pekat
- Bila bancuhan dah jadi pekat dan likat, masukkan biskut marie
- Kacau lagi hingga biskut tersalut dengan coklat (hati-hati semasa mengaul, jangan sampai biskut hancur)
- Curahkan kek batik ke dalam loyang yang telah disalut dengan kertas minyak atau plastik
- Ratakan dan tekan kek batik semasa kek batik masih panas supaya ianya mampat
- Masukkan dalam peti ais atau pun biarkan ia sejuk barulah buleh di potong - kalau disejukkan semalaman dalam peti ais akan memberikan hasil yang memuaskan
9 comments:
mintak izin nak syer dlm my facebook ye...
salam kerepekpisang ..
silakan share ... ilmu kena kongsi baru dapat manfaatnya ... kannn
thanks sudi singgah blog akak yer
mmm... 1st time rase bila tunang saya masak tuk saya... sedap... cam kek apollo .. huhuhuhu
salam Mr Swat ...
Alhamdulilah ... bertuah dapat rasa air tangan tunang yer .. hehe ..
Thank sudi singgah blog akak dan thanks juga sudi beri komen .. :)
wahh....gmbr kek tuh kak aznanie yg buat??..:D
Assalam.. Masukkan bahan tu sekali gus atau satu persatu? Mcm terbayang bhn2 tu jd liat?
Assalamualaikum.....
Terima kasih share resepi ni...nnt saya nak cuba buat...macam senang jer....bhn pun x banyak......
Saya x pernah masak kuih tp tgk resepi ni mcm nak cuba buat....klu mjadi leh buat utk raya pulak....hehehhe TQ.
salam dilla ...
sama2 ... sila lah mencuba ... di harap berjaya ... tapi klu tak berjaya ... dan mahukan kek batik sebagai hidangan di hari raya .. just beritau kerana akak ada menjual kek batik untuk dibuat kuih raya .. akak jual seloyang yang bersize 9x9 ialah rm 20 sahaja ... hehe
Salam akak..thanks share resepi...sy pon tgah mncari2 resepi kek batik utk hubby..die suke sgt mkn kek ni..tp kan plastik atau kertas minyak utk alas bwah je kan
#zhr#
Post a Comment