Monday, April 27, 2020

Menu Iftar : Nasi Ayam Lauk Ayam Golek Dan Sagu Gula Melaka



#Day4Ramadhan2020
#NasiAyamSimple
#AyamGolekSimple
#SaguGulaMelakaSimple
#AirSoyaCincau
#GolekDalamOvenJek
#MenuMengejut
#EnSuamiMasak
#SyukurRezekiMuYaALLAH
#MasihMasak-MasakKatRumah
#StayAtHome
#StaySafe



Alhamdulilah .. hari ke4 berpuasa ... niat asal nak masak asam pedas ayam bendi tapi en suami cakap dia nak masak hari ni .. dia kesian kot tengok isteri dia sibuk menyiapkan order costumer hehe .. terima kasih en suami atas keperihatinannya ...


Menu en suami ialah ayam golek .. yang simple-simple jek kata dia .. jenuh tengok kat youtube cara buat ayam golek yang tak perlu banyak bahan ... ok cam gini cara en suami .. bersihkan seekor ayam .. ayam tak mau besar-besar sangat .. kecik jek ... pas bersihkan lap ayam bagi kering ... pastu lumur dengan garam dan thyme leaves .. sepatutnya rosemary leaves tapi tak de .. hmm belasah jek la .. haha ... pastu sumbat lemon hiris bulat ... bawang besar sebijik belah 4 tasnya jangan putus ye ... bawang putih ketuk .. pastu lumur dengan margerin keseluruhan badan ayam ... ikat kaki dan kepak dia .. jenuh cari tali nak ikat .. last-last ikat pakai dawai halus .. hehe .. perap 1 jam ...pas dah 1 jam perap, masuk dalam oven 250c bakar dalam  1 jam ... tu jek masa yang ada ... time sungguh tau .. bunyi keting alarm oven ngam ngam azan .. hahahaha


Makan ngan nasi ayam .. very simple en suami masak nasi ayam .. rebus lemak ngan tulang ayam ... dalam tu en suami campak halia, bawang putih aje .. pastu dia tumis serai ngan bawang putih ketuk guna margerin ... basuh beras .. campur semua bahan tumis ngan air rebusan ayam tadi .. letak garam kat beras sikit ... on plug periuk karen .. tunggu nasi masak .. settle ... simple kannn ... haha .. tapi sedap sangat ... tak lupa en suami buat sup tulang tu ngan sos cili ... lengkap set nasi ayam en suami .. hehe


Sagu gula melaka ini, aku yang buat ... buat pagi-pagi .. simpan peti ais ... cara dia pun simple jek ... mudah jek .. memula rebus sagu sampai dia kembang dan hilang yang kala putih-putih tu .. pastu tapis .. lalukan air supaya kanji dia hilang ... pastu siap .. masukkan dalam bekas .. sejukkan  ... buat air gula ... rebus air .. masukkan gula melaka .. gula pasir .. daun pandan ... rebus smapai gula melaka cair ... siap ... sejukkan jugak ... nak makan nanti buh sagu dalam mangkuk .. curah gula melaka sikit .. curah ngan susu cair .. dah boleh makan .. eh tunggu azan tau .. haha


Ok .. selamat berbuka ... selamat menjamu selera ... makan sedap-sedap setiap hari .. air tangan isteri dan air tangan suami ... sama-sama bekerja sama ... hehe ... selamat berpuasa semua ... 26 day to go .. huhu




0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...