Tuesday, April 28, 2020

Menu Iftar : Mee goreng Basah Berkuah Dan Puding Roti Sos Kastard


#Day5Ramadhan2020
#MeeGorengBasahBerkuah
#PudingRotiSosKastard
#AirTembikaiCincang
#MasihLagiMenuSimpleTapiSedap
#DanMasihLagiMasakKatRumahJe
#StayAtHome
#StaySafe





Idea datang tiba-tiba... ada lebihan mee kuning dalam peti ais ... so manfaatkan ... cara buat mee goreng basah berkuah yang simple .. tak guna banyak bahan pun ... memula basuh mee kuning .. lalukan air paip dan kembur-kemburkan mee ... tak payah rendam ... pastu toskan mee ... pastu tumis bawang besar hiris dan bawang putih hiris .. tumis sampai layu .. pastu masukkan lada blend .. tumis sampai pecah minyak ... masukkan isi ayam dan batang sawi ... masukkan sos tiram, sos cili dan sos ikan ... masuk serbuk perasa, garam sikit dan gula sikit ... pecahkan telur .. gaul-gaul ... pastu masukkan air ... biar kan air mendidih .. last sekali masukkan mee kuning, daun sawi dan lada merah hiris ... gaul sekejap jek ... angkat dan hidang terus ... mee goreng ni aku masak dah time-time nak berbuka sebab takut kalau lama-lama nanti kuah mee tu kering dan mee akan jadi kembang .. siap terus makan .. jadi timening kena tepat .. hehe

Puding roti sos kastard ... sos kastard ada lebih masa buat puding pisang ritu .. sayang pulak ... jadi buat kan puding roti la ... senang jek cara ... memula potong 10 keping roti 4 bahagian ... pastu sapu margerin pada loyang dan roti ... pastu susun dalam loyang ... blend 3 biji telur, 3 sudu besar gula pasir, 1 tin susu cair, 1 sudu kecikk esen vanilla ... blend sampai gula hancur ye ... kemudian, curah atas roti tadi ... pastu tabur kismis ... kukus dalam pengukus selama 40 minit ... dah masak, sejukkan dulu ... siap kannn mudahhh jek

0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...